Кламер БГ - Новини: Влак увисна на опашка на кит: съвременна скулптура спаси човек в Нидерландия

Влак увисна на опашка на кит: съвременна скулптура спаси човек в Нидерландия

Общество

|
Пет, 23 Окт 2020г. 11:18ч.
Влак увисна на опашка на кит: съвременна скулптура спаси човек в Нидерландия

Метровлак в Нидерландия, който разби преградата в края на коловоза, се спаси от пропадане във водата благодарение на съвременна скулптура, изобразяваща две огромни опашки на китове. Именно на една от опашките е увиснал влакът. Машинистът, който е бил единственият човек вътре, е невредим от инцидента, случил се в неделя късно вечерта в нидерландския град Спейкениссе, близо до Ротердам.

В момента първият вагон виси от 10 метра над водата, подпиран единствено от гигантската сребриста опашка.

Инсталацията е дело на нидерландския архитект и скулптор Маартен Струйс и колкото и да е невероятно, тя се нарича "Спасен от опашка на кит".

"Метрото излезе от релсите и се приземи на статуя, наречена "Спасен от опашка на кит". Така че това се случи буквално. Защото машинистът реално бе спасен от опашката на кита, това е невероятно", коментира пред АФП Карли Гортер от регионалната служба по обществена безопасност.

Машинистът е успял да напусне влака сам, след което е откаран в болница за преглед. Все още върви разследване как влакът е излязъл от релсите.

Инцидентът се е случил в крайната точка на маршрута на влака, идващ от Ротердам.

Катастрофата е станала малко преди полунощ, когато във влака не е имало пътници.

Скулптурата е изградена преди около 20 години в парка под естакадата на метрото. Кръстена е по този начин именно защото изобразява две опашки, подаващи се водата в края на метролинията.

Екип от експерти, включително и създателят на скулптурата, сега се опитват да решат как как да бъде свален влакът внимателно и контролирано.

Проблемът е, че наоколо има само вода, така че тук не може да бъде докаран кран, коментира Гортер.

mediapool.bg