Кламер БГ - Новини: Онлайн арт галерия хвърля светлина в мрачния свят на хранителните разстройства

Онлайн арт галерия хвърля светлина в мрачния свят на хранителните разстройства

Общество

|
Нед, 25 Окт 2020г. 18:38ч.
Онлайн арт галерия хвърля светлина в мрачния свят на хранителните разстройства

"Моят проблем е, че си падам по лошите момчета. Тези, които ядат вредни храни. Сещате се — пица, хотдог, хамбургери. Гнусно да целуна такъв мъж. Въпреки това повечето, в които съм била влюбена, са такива. Харесам ли някой, започвам да го избягвам. Не съм имала връзка, защото това не е окей за мен. Привличат ме и ме отвращават едновременно.

Откакто се помня съм различна, защото когато приятелките ми си поръчват сладолед, аз обикновено гледам. Чувствам вина, когато ям вредни неща. Задушавам се от нея.

Захарта е вредна, трансмазнините — също. Да не говорим за всички добавки за цвят и вкус. Карат ме да искам да повърна или по-лошо.

А аз искам тялото ми, отвътре и отвън, да е идеално чисто. Мога да понасям единствено био козметика да докосва тялото ми, независимо дали става дума за лосион, крем за лице или грим..."

Това е част историята на момиче, страдащо от хранително разстройство. С него работят специалистите от инициативата "Живот на килограм". Те се опитват да преодолеят проблемите на 19-годишната девойка, израснала в семейство със строги правила за използването на чисти и здравословни храни и продукти.

"Живот на килограм" е благотворителен проект на психолози, който вече четири години достига до учениците между 12 и 18 години. Целта е тинейджърите да бъдат предпазени от хранителни разстройства като анорексия, булимия, хиперфагия, орторексия и други. Това става чрез обучения и беседи в училищата.

"Живот на килограм" се опитва да хвърли светлина в мрачния свят на хранителните разстройства и чрез най-новия си проект – SML Art. Това е онлайн галерия, посветена на този вид психически проблеми. В нея могат да се разгледат произведения на хора, страдащи от хранителни разстройства, които се опитват да се справят с проблемите си през творчеството. Картините и колажите им вървят заедно с частица от личната им история.

Галерията дава отговори и на основните въпроси за причините за възникването на хранителните разстройства. Насочена е към хора, които страдат от подобни проблеми, към техните близки, както и към такива, които имат интерес към темата.

SML Art може да бъде разгледана самостоятелно или в група с други посетители, водена от психолог.

"Платформата цели да използва езика и средствата за общуване на съвременния човек. Посетителите са и наблюдатели, и участници", казва Любомира Манчева, психотерапевт и автор на идеята за интерактивната онлайн галерия SML Art. Идеята ѝ хрумнала по време на извънредното положение, наложено заради пандемията, когато "всички се обърнаха към онлайн пространството".

"Проектът е предназначен не само за юношите, но и за родителите и всички, които възприемат връзката с храната като проблемна. За хора, които имат интерес към темата. Това са теми, за които говорим трудно и обикновено, когато е късно", обяснява Манчева по време на представянето на проекта.

Разказва, че "едно хранително разстройство започва тихо, незабелязано, тайно и така може да продължава с години". Помощ хората обикновено търсят, когато са на ръба, често вече имат и суицидни мисли. Най-податливи са тинейджърите, защото лесно се влияят от околната реална среда, от представите за красота, налагани от социалните мрежи, рекламите и публичния съвършен образ на идолите им. Сред факторите за отключването на хранителни разстройства са и връзките с родителите, както и емоционалното състояние.

mediapool.bg