Кламер БГ - Новини: Нещо не е наред с паметника на Александър ІІІ*

Нещо не е наред с паметника на Александър ІІІ*

Общество

|
Вт, 21 Ноем 2017г. 14:07ч.
Нещо не е наред с паметника на Александър ІІІ*

На пръв поглед, паметникът изглежда впечатляващо, особено на фона на дребния Путин. Но ако се приближите, ще видите, че това е поредната неграмотно и набързо скалъпена фалшификация. Не им се получава на властите, да сглобят "ценностите" (заигравка с фразата "духовни ценности" на Владимир Путин от 2012 г., визираща ценностите, които съединяват Русия в единно цяло – бел. прев.) на нашето "велико" минало. Нека да видим, какво не му е наред на паметника.

ТАСС съобщава:

"...Четириметровият монумент на императора е направен от бронз в един от уралските заводи. Автор е народният художник на Русия Андрей Ковалчук. Александър III е изобразен седнал на пън във военна униформа, опрян на меч. Зад него има плоча с двуглав орел, на която релефно са изобразени постиженията от епохата на царя-миротворец: създаването на самолета на Можайски и винтовката на Мосин, строежа на заводи и фабрики, както и на Транссибирската железница, храма на Христос Спасител, Третяковската галерия, Историческия музей. Показани са и видни личности от това време – Фьодор Достоевски, Лев Толстой, Николай Пржевалски, Пьотр Чайковски, Дмитрий Менделеев и други."

1. Любимият ни Достоевски разваля впечатлението с това, не е живял нито ден под управлението на Александър III. Починал е 30 дни преди да бъде убит Александър II и съответно да почне управлението на третия.

2. Самолетът на Можайски се е разработвал още от 1870-те. Изпитването му станало в самото начало от царуването на Александър III, но самолетът така и не излетял. Изключително постижение.

3. Започват да строят Транссибирската железница през 1891 г., три години преди смъртта на Александър III, а я приключват едва през 1916 г.

4. Прието е да се смята, че годината на основаване на Третяковската галерия е 1856 г. През 1892 г. търговецът Павел Третяковски само е дал в дар на Москва колекцията си. Какво общо има с това Александър III? Изобразената на релефа (насред центъра) фасада на галерията е издигната през 1900-1903 г. по рисунка на Виктор Васнецов. Царят отдавна е покойник.

5. Официалната дата на основаване на Историческия музей е 1872 г. "Музеят на Негово Императорско Височество Господаря Наследник Цезаревич" е основан с указ на император Александър II, бащата на нашия герой.

6. Лев Толстой е написал "Война и мир" и "Анна Каренина" по времето на Александър II. И е живял доста дълго при Николай II. Постижение на Александър III?

7. Основните пътешествия на Пржевалски са по време на Александър II, а не на Александър III.

8. Менделеев е открил периодичният закон за химичните елементи през 1869 г., по времето на Александър II. Умира при Николай II през 1907 г. Къде е постижението на Александър III?

Но най-епичното не е това. ТАСС продължава:

"На белия мраморен постамент на паметника е изсечен надписът "Император Всеруски Александър III", а отдолу е цитирана негова крилата фраза: "Русия има само два съюзника – армията си и флота".

Фразата за армията и флота погрешно се приписва на императора. В действителност тя е произнесена от военния министър Вановски.

* Руският президент Владимир Путин откри паметника на Александър III на тържествена церемония в събота. Монументът бе поставен в Ялта, Крим, на мястото, където се е намирал т. нар. малък ливадийски дворец. Именно в него на 20 октомври 1894 г. умира Александър III. Mediapool публикува текста от руския блог Нечаевщина. Превод: Таня Николова.

mediapool.bg