Кламер БГ - Новини: Министърът на културата ще дирижира Софийската филхармония в Скопие

Министърът на културата ще дирижира Софийската филхармония в Скопие

Общество

|
Четв, 09 Март 2023г. 07:44ч.
Министърът на културата ще дирижира Софийската филхармония в Скопие

Министърът на културата ще дирижира Софийската филхармония в Скопие

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват в залата на Северномакедонската филхармония на 11 март.

Под палката на маестро Найден Тодоров, който в момента е служебен министър на културата, ще звучи програма с творби от Вангелис, Ханс Цимер, Енио Мориконе, Дмитрий Шостакович и Джон Уилямс.

Концертът е озаглавен "Новата класика", а солист ще бъде македонският обоист Владимир Лазаревски, съобщиха от Софийската филхармония.

Филмовата музика, създадена в началото като опит да се подсили въздействието на киното, отдавна се е превърнала в класика и е част от репертоара на симфоничните оркестри.

Софийската филхармония редовно представя тематични концерти, посветени на киното.

За концерта в Скопие маестро Найден Тодоров е подбрал някои от най-големите шедьоври на филмовата музика от филми като "Карибски пирати", "1492: Завладяването на Рая", "Мисията", "Хари Потър", "Индиана Джоунс" и "Междузвездни войни".

Повече от три десетилетия Найден Тодоров чертае ярки кулминации в различни жанрове, като се утвърждава на най-престижни сцени по света. В края на 2022 г. с голям успех бяха посрещнати концертите му в Богота с Националната филхармония на Колумбия, със солист прочутия виолончелист Сантяго Канон-Валенсия, както и концерт със Симфоничния оркестър на Сан Ремо.

През ноември 2022 г. Софийската филхармония начело с маестро Найденов изнесе концерт в Загреб, а през декември - в голямата зала на Берлинската филхармония.

Междувременно през октомври Найден Тодоров пое втория си мандат като директор на Софийската филхармония след спечеления конкурс, а от февруари 2023 г. стана и служебен министър на културата.

mediapool.bg