Кламер БГ - Новини: “Всичко навсякъде наведнъж” триумфира на наградите “Оскар“

“Всичко навсякъде наведнъж” триумфира на наградите “Оскар“

Общество

|
Пон, 13 Март 2023г. 08:35ч.
“Всичко навсякъде наведнъж” триумфира на наградите “Оскар“

Екипът на филма “Всичко навсякъде наведнъж”.

“Всичко навсякъде наведнъж” - ексцентрична научно-фантастична комедийна драма за собственичка на пералня, която се бори със суперзлодей в паралелни вселени – триумфира на тазгодишните награди “Оскар“. Филмът спечели почти всички награди в основните категории и беше обявен за най-добър филм на годината.

Режисьорите на филма Даниъл Шайнерт

и Даниъл Куан спечелиха статуетка за най-добър режисьор в конкуренция с Мартин Макдона за "Баншите от Инишерин", Стивън Спилбърг за "Семейство Фейбълман", Тод Фийлд за "Тар" ("Лидия Тар") и Рубен Йостлунд за "Идиотският триъгълник".

Мишел Йео взе "Оскар" за най-добра главна женска роля за изпълнението си във филма и стана първата азиатска актриса с отличието.

Къ Хуей Куан стана най-добър актьор в поддържаща роля, а

Джейми Лий Къртис взе първия "Оскар" в кариерата си в дамския еквивалент на наградата отново за изпълненията си във "Всичко, навсякъде, наведнъж“.

Брендън Фрейзър спечели "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Китът”. Неговите съперници бяха Колин Фарел за "Баншите от Инишерин", Остин Бътлър за "Елвис", Бил Наи за "Да живееш" и Пол Мескал за "След слънце".

Германският епос за Първата световна война "На Западния фронт нищо ново" спечели "Оскар" за най-добър международен филм. Филмът, режисиран от Едуард Бергер, представя ужасите на войната през погледа на един млад мъж. Това е първата немскоезична адаптация на романа

на Ерих Мария Ремарк от 1928 г. Холивудската продукция по него печели награда "Оскар" за най-добър филм през 1930 г. Приемайки наградата си, Бергер благодари на младата звезда на филма, Феликс Камерер, който излезе с него на сцената.

Създаденият с участието на журналиста Христо Грозев филм "Навални" спечели "Оскар" в категорията за документално кино.

mediapool.bg