Кламер БГ - Новини: Историческият музей в София представя "еврейската улица"

Историческият музей в София представя "еврейската улица"

Общество

|
Четв, 09 Март 2023г. 07:57ч.
Историческият музей в София представя "еврейската улица"

Историческият музей в София представя

Регионалният исторически музей в София е домакин на изложбата "Еврейската улица - реконструкция", която ще бъде открита днес - 9 март, от 18 часа, съобщиха от музея.

Временната експозиция се организира по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с редица институции в страната.

Изложбата разказва за живота на еврейската общност в България с помощта на артефакти, както и на дигитализирани материали.

В хронологично отношение изложбата разглежда периода след Освобождението на България (1878 г.). Онагледено е ежедневието на евреите в българските градове чрез предмети от бита и религията.

Събраното в изложбата се съхранява в редица културни институции из цялата страна – музеи, архиви, библиотеки.

Дигитализирани материали, разпределени в отделни категории и излъчвани на няколко екрана, допълват разказа.

Застъпени са темите за появата на евреите по българските земи, синагогата като духовен център на общността, традициите, празниците и занаятите в еврейските семейства.

Експозицията може да се види до 19 април 2023 г.

Изложбата се осъществява с партньорството на Държавната агенция "Архиви", Националния исторически музей, регионалните исторически музеи на София,Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, къщата музей "Димитър Пешев" в Кюстендил, Историческия музей в Самоков, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Националния археологически институт с музей при БАН.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата.

mediapool.bg