Кламер БГ - Новини: Мария Бакалова е номинирана за Оскар

Мария Бакалова е номинирана за Оскар

Общество

|
Пон, 15 Март 2021г. 18:22ч.
Мария Бакалова е номинирана за Оскар

Мария Бакалова е първата българска актриса, която получи номинация за "Оскар". Тя е поставена в категорията за поддържаща женска роля за участитието си в "Борат 2". Номинациите бяха обявени в излъчвана онлайн церемония, провеждаща се в Лондон. Водещи бяха певецът Ник Джонас и съпругата му Приянка Чопра, която е актриса.

Българската актриса ще се конкурира с Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сайфрид и Юн Йо-джонг. Церемонията по връчване на наградите "Оскар" ще се проведе на 26 април.

Само преди няколко дни Бакалова получи номинация за филмовите антинагради "Златна малинка", което е интересен случай. За "малинките" тя бе номинирана в категорията за най-лоша екранна двойка за сцената с Рудолф Джулиани. "Златните малинки" ще бъдат присъдени на 24 април, два дни преди наградите "Оскар".

Номинацията за "Оскар" на Мария Бакалова е изключително признание, което се допълва към вече полученото отличие на наградите "Изборът на критиците". В този формат тя успя да пребори конкуренцията на Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сейфрид и Юн Юх Джунг.

Наградите "Изборът на критиците" се присъждат от Асоциацията на кинокритиците, работещи в САЩ и Канада в телевизиите, радиостанциите и интернет изданията. Последните 13 носители на награда "Изборът на критиците" спечелиха и награди "Оскар" в съответните категории.

24-годишната българка се състезаваше в една от водещите категории за актриси на наградите "Златен глобус", но загуби от Розамунд Пайк. Преди това тя спечели и наградата на британската филмова критика.

Черно-белият "Манк" води с 10 номинации

Черно-белият биографичен филм "Манк", разказващ историята на сценариста Херман Манкевич и за създаването на една от най-великите ленти на всички времена - "Гражданинът Кейн", получи най-много номинации - 10 на брой, за наградите "Оскар". За първи път в историята на отличията две жени - Клои Чжао и Емералд Фенъл, ще си оспорват приза традиционно "мъжката категория" за най-добър режисьор, предаде Асошиейтед прес.

Осем продукции са номинирани във водещата категория за най-добър филм. Освен "Манк" останалите са "Земя на номади" на Клои Чжао, "Момиче с потенциал" на Емералд Фенъл, "Юда и черният месия", "Без звуци в живота", "Минари", "Бащата" и "Процесът срещу Чикаго 7".

Клои Чжао и Емералд Фенъл пишат история в режисьорската категория, в която досега са номинирани само пет жени. Чжао е и първата жена от азиатски произход с номинация в тази по традиция мъжка надпревара. Останалите претенденти за режисьорския приз са Лий Айзък Йънг за "Минари", Дейвид Финчър за "Манк" и Томас Винтерберг за "Още по едно".

В актьорските категории никога досега не е имало по-голямо разнообразие. Пет години след като липсата на цветнокожи актьори в надпреварата доведе до хаштага #Оскарите са твърде бели, тази година ситуацията е коренно различна. Девет от общо 20 актьорски номинации са за цветнокожи актьори, сред които за Чадуик Боузман (посмъртно) и Вайола Дейвис за "Ма Рейни: Майката на блуса", както и за Риз Ахмед за "Без звуци в живота", Стивън Юн и Юн Ю-джун за "Минари", Даниел Калуя и Лакийт Станфийлд за "Юда и черният месия", Лесли Одъм младши за "Една нощ в Маями", Андра Дей за "Съединени американски щати срещу Били Холидей".

За Вайола Дейвис това е четвърта номинация за "Оскар", което я прави най-номинираната чернокожа актриса в историята. Дейвис е печелила наградата на киноакадемията за изпълнението си във филма "Прегради" (2016).

Освен Вайола Дейвис за "Ма Рейни: Майката на блуса", в категорията за най-добра актриса са номинирани Андра Дей за "Съединени американски щати срещу Били Холидей", Ванеса Кърби за "Да намериш отново себе си", Франсис Макдорманд за "Земя на номади" и Кери Мълиган за "Момиче с потенциал".

С номинации в категорията за най-добър актьор освен посмъртната за Чадуик Боузман за "Ма Рейни: Майката на блуса", Риз Ахмед за "Без звуци в живота" и Стивън Юн за "Минари", са Антъни Хопкинс за "Бащата" и Гари Олдман за "Манк".

Приза за най-добър актьор в поддържаща роля ще си оспорват Саша Барън Коен за "Процесът срещу Чикаго 7", Лесли Одъм младши за "Една нощ в Маями", Даниел Калуя за "Юда и черният месия", Пол Раджи за "Без звуци в живота" и Лакийт Станфийлд за "Юда и черният месия".

mediapool.bg