Кламер БГ - Новини: Отиде си поетът "пройдоха" Борис Роканов

Отиде си поетът "пройдоха" Борис Роканов

Общество

|
Четв, 18 Март 2021г. 15:07ч.
Отиде си поетът "пройдоха" Борис Роканов

На 59 години, в сряда си е отишъл поетът Борис Роканов, съобщиха негови близки. Причината за смъртта му не се посочва. Поклонението ще е в петък, 19 март, от 13 часа, на старите гробища на Пловдив, където той живееше в последните 30 години.

"Отишъл си е Борис Роканов – един достоен и значим български поет. Бореше се сам и гордо със живота, отгледа сам три прекрасни деца и написа паметни стихотворения и поеми. Докара си инфаркти и захарни болести, но не си даде съвестта. Животът ни свърза, бях му кум и зная, че Поезията бе за него всичко. Лек път, Боре!", написа в социалните мрежи писателят Недялко Славов.

"Изпълни живота си с много странности, с много стихове, с много картини, много приятелства, много жени, деца, книги, несъгласия и несъответствености. Кюстендил го беше забравил и той стана пловдивчанин, който запази в поезията си духа на стария си кюстендилски род и на родния си кюстендилски квартал "Каваклия". Никой не е пророк в собствения си град. Особено при определени обстоятелства и специфики...", сподели във Фейсбук журналистката Виолета Атанасова, негов приятел.

Поета-скитник, Пъстрата птица Роканов, поетически пройдоха, постекспресиониста Роканов, барда-вагабонт... Така бе наричан той – едновременно почитан и отричан, отдава му почит него БНР.

"В последните 30 години той даде на Пловдив повече пъстрота и дързост в арт пространството. Освен в литературата Роканов смело навлизаше и в дебрите на други изкуства – все още се коментират неговите проекти "Роканов и Ангелушев", "Борис Роканов в пловдивската лудница", "Стих и четка" и редица изяви на този автор в сферата на изобразителното и на модерното изкуство", спомня си националното радио.

През 1990-те години, по негова идея, с журналисти правят "Фани Хил – свръхроман", който е механична компилация от няколко класически произведения, като е търсена смислова връзка между фрагментите и същевременно се запазва някакъв сюжет.

В началото на 90-те той и друг нестандартен творец - Ани Илков, печатат стихотворенията си на обикновена амбалажна хартия, като я късат и раздават с автограф на почитатели.

Самият той беше лишен от всякаква скромност, като една от стихосбирките му се казва: "Великолепни стихотворения от Борис Роканов".

Роден е на 12 ноември 1961 г. в град Кюстендил. Автор е на 4 поетични книги – "Предчувствия" (1989), "Моята игра" (1993), "От Б до Р" (1995) и "Стихотворения (1999). Негови са две книги за деца – "Български народни приказки, прочетени от Борис Роканов" и "Старото барабанче". Автор е на литературни анкети с Блага Димитрова и Екатерина Йосифова, както и на антологията "Стих и четка, един проект на Борис Роканов" (1997).

Неговата поезия е издавана в Италия, Германия, Унгария, Франция, Сърбия. Участва в сборника на английски език "Поети на свободата". Издател и организатор на поетични форуми. През 1990 г. получава наградата "Южна пролет", а през 2000 г. - Националната награда за поезия на името на Иван Николов.

Роканов, освен като поет, се изявяваше и като художник. Има 12 изложби живопис (София, Пловдив, Варна и Бургас), автор е на 4 артпроекта, представени в НХГ – София, ГХГ – Пловдив, Празници на изкуствата "Аполония" и СБХ – София.

Личният му живот е не по-малко пъстър от творчеството му. Има три брака и четири деца. На сложните си отношения със съпругите си дори е посветил стихотворение.

mediapool.bg