Кламер БГ - Новини: Аплаузи, пъстри спомени през сълзи и бас китара за сбогом с Косьо Марков

Аплаузи, пъстри спомени през сълзи и бас китара за сбогом с Косьо Марков

Общество

|
Пет, 19 Март 2021г. 18:10ч.
Аплаузи, пъстри спомени през сълзи и бас китара за сбогом с Косьо Марков

С пъстри спомени, разказани през сълзи, но с усмивка, с ръкопляскания, под звуците на "Любовта, без която не можем", "Нашият град" и други хитове, с много снимки от стари и по-нови времена, семейството и приятелите на Косьо Марков го изпратиха в петък в последния му път. Всеки от дошлите около стотина души в гробищния парк в столичния квартал "Бояна" докосна бас китарата на музиканта, която стоеше на страж край него, между цветята и точно под снимката му с широката, топла и някак детска усмивка.

Легендарният основател и басист на рок групата "Тангра" почина на 15 март, след усложнения в резултат на Covid-19. Той беше на 71 години.

До последно, дори в болничното легло на Първа градска болница в София и с кислородна маска той си е пишел с приятелите, споделиха хората, общували с него до края. И отново е кроял планове – къде музикални, къде да помогне със закупуването на медицинска апаратура на лекарите, борещи се с коварния вирус, който в крайна сметка отне живота му.

Визионер, мислещ напред във времето творец, лидер, фина душа, но и бунтар. С изострено чувство за справедливост. Музикант, отлично владеещ бас китарата, и с усет към интересните ритми. Иноватор не само в музиката, на която е отдавал цели нощи в студиото в дома си, но и в странни приспособления за екологичен начин на живот, родени от инженерната му мисъл. Обичащ природата, животните и най-вече семейството си – съпругата Лаура и дъщерята Никол.

Лаура – американката, която го среща в Париж в един асансьор преди 30 години, която е очарована от неговата деликатност, добротата и ума му и която го последва в България, макар да го е смятала "за беден музикант", си спомни през смях и сълзи как в София разбира какво е Косьо Марков за българската рок музика. "Обсъждахме всяка нота, спорехме, казвахме: Това става, това – не! Танцувахме посред нощ", разказа Лаура, която също е музикант. Музикант е и дъщеря им Никол, за която приятели споделиха, че е била най-голямата слабост на Косьо Марков и той е бил на върха на щастието тя да го върти на пръста си.

За убедителността и харизмата на Косьо Марков си спомни по време на поклонението Кирил Маричков, басист и фронтмен на "Щурците" - друга легендарна група от времето на "Тангра", чиито фенове често се караха и спореха коя от двете е по-добра. Той си спомни за бой между метъли и ню уейви по време на съвместна проява, на която двамата с Косьо се прегръщат на сцената и разменящите си удари започват да разменят прегръдки като тях. Двамата през 1990-те години създадоха първото рок радио и Маричков разказа как е искал то да се казва ММ – от Маричков и Марков, но Косьо му дал ясни и бързи аргументи защо трябва да се казва "Тангра".

"Неизчерпаема енергия, невероятен мечтател, нещо като вулкан от емоция, енергия, идеи... Обединяваше ни не само музиката, но и общи интереси, идеи, разговаряли сме за какво ли не – политика, филми, история и той винаги ме е учудвал, че чете непрекъснато, въпреки малкото си свободно време, и винаги научвах нещо ново от него", сподели Борислав Мудолов (Боби Косатката) .- вокалистът в последната рок формация, събрана от Косьо Марков.

Богдана Карадочева също си спомни за съвместни турнета с Косьо Марков, докато е басист на групите на Емил Димитров и Лили Иванова, преди да основе "Тангра".

"Тангра" и Косьо Марков бяха факелът, който през десетилетията проправя пътя на новаторството в българската музика. Продължете това дело, призоваха представители на стари фен формации колегите му от последния вариант на "Тангра".

Съболезнования изказаха и пишещи за музика журналисти и приятели, като всички акцентираха на това, че паметта за Марков ще е жива, а музиката му остава актуална и днес – над 30 години след раждането на хитовете на групата.

В последния му път Косьо бе изпратен и от своите колеги от втората "Тангра" – певецът Стенли и пианистът Дани Ганчев. Дистанционни съболезнования от Белгия, където живее, но не може да дойде заради мерките срещу коронавируса, изказа басистът Емо Герасимов, който е част и от първата, и от втората формация на групата.

Всички положиха цветя пред Косьо Марков под звуците на най-големите хитове на "Тангра", на които много от присъстващите припяваха.

mediapool.bg