Кламер БГ - Новини: Културни дейци излизат на протест с искане за заплати от най-малко 2000 лв.

Културни дейци излизат на протест с искане за заплати от най-малко 2000 лв.

Общество

|
Ср, 01 Ноем 2023г. 08:28ч.
Културни дейци излизат на протест с искане за заплати от най-малко 2000 лв.

снимка БГНЕС

Културни дейци и работещи в театри и музеи ще излязат на протест в сряда пред сградата на Столичната община с искане за увеличаване на средствата в сектора. Две от техните основни искания са за минимална заплата от 2000 лева и увеличаване на държавния бюджет за култура до 1% от БВП, което са около 2 милиарда лева.

Въпреки че протестът ще е пред общината, която финансира много от културните събития в столицата, повечето искания на хората от сектор "Култура" са към държавата.

“Ние, дейците на българската култура в цялата страна, излизаме на протест с призив за подкрепа срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, българското национално радио, държавната агенция „архиви“, българската национална филмотека“, се казва в протестната декларация.

Те призовават за отпускане на допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

Освен за пари, културните дейци настояват за промяна направилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата, като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.

Те настояват за увеличаванес 50% на единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.С декларация се иска да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии, както и

Отделно се настоява за осигуряване надостойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция “Архиви“.

“Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за “Музеи и галерии“. Ако той не направи това, каним премиера Николай Денков да подпише Договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители“, настояват протестиращите.

Тя казват, че исканията имне бъдат чути, ще предприематобщонационални ефективни стачни действия.

mediapool.bg