Кламер БГ - Новини: "Изкуството е смисъл": Протест на културни дейци може да прерасне в затваряне на музеи, галерии, библиотеки

"Изкуството е смисъл": Протест на културни дейци може да прерасне в затваряне на музеи, галерии, библиотеки

Общество

|
Ср, 01 Ноем 2023г. 20:52ч.
"Изкуството е смисъл": Протест на културни дейци може да прерасне в затваряне на музеи, галерии, библиотеки

Хората в сектора казват, че от 2015 г. не са променяни разходите въпреки огромната инфлация, сн. Mediapool

Призиви за запазване на българската култура и справедливо заплащане отправиха хора на изкуството и културните дейци от библиотеки, галерии и музеи на протест в Деня на будителите - 1 ноември.

Десетки граждани се събраха пред сградата на Столичната библиотека в София, в сряда, с искания за увеличаване на държавния бюджет за култура до 1% от БВП (около 2 милиарда лева). Призиви за приемане на ефективни мерки за разрешаване на проблемите в сектора имаше в цялата страна.

“За съжаление всички млади хора сме изправени пред огромния проблем, че искаме да се занимаваме с изкуство, но трябва да работим на още едно-две места, за да може да се справяме и реално всъщност да издържаме тази наша любов към изкуството", коментира пред Mediapool Мария Павлова, част от маркетинговия и рекламния отдел на Държавния Куклен Театър - Пловдив.

Тя е пристигнала специално за протеста в столицата, за да е солидарна с колегите си.

"За проблемите в културния сектор се говори от страшно много време, но е време да се задействат по-сериозно мерки", каза Мария и отбелязва, че по време на пандемията много хора са търсили досег с изкуството, за да се справят с трудната ситуация.

По думите й протестът в сряда е само заявка за по-сериозни действия.

Актьорът и председател на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев заяви пред Евронюз, че "сме готови, ако исканията ни не бъдат чути, да затворим всички културни институти и да спрем да работим. Така ще ни види и чуе не само цяла България, но и Европа, за да покажем, че имаме право на съществуване и то достойно".

Въпреки че преди ден Мутафчиев обеща да се включи лично в протеста пред Столичната библиотека, той не се появи там, но съпричастност към проблемите на служителите на културните институции изрази актьорът Мариан Бачев.

"Докато към култура, образованието и науката - слагам тези три сегмента от социалния ни живот под един знаменател, не се обърне сериозно внимание, все по-тежко, все по-тъжно и все по-безнадеждно ще става в нашето общество. Това не са клишета, защото без култура, образование и наука апатията върху човека се увеличава, съответно манипулацията става по-лесна", каза Бачев пред Mediapool.

Той също обърна внимание към предизвикателствата пред младите хора като бъдещи наследници на сектора. Бачев смята, че по-високи възнаграждения в областта на културата и изкуството биха мотивирали младежите да започнат да работят тези професии.

"В този тежък, динамичен, икономически свят, в който сме в момента, няма друг начин да мотивираш едни хора да работят тези благородни професии", заяви още той.

"Пожелавам си тези хора да бъдат чути не краткосрочно и не предизборно", допълни Бачев по повод Деня на будителите.

Протестни акции имаше в цялата страна на културни дейци и работещи в театри, музеи и галерии с искане за увеличаване на средствата в сектора. С представяне на списък с 12 искания, те настояха и за промяна в направилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата, за да се признават и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими. Отделно се настоява за повишаване на заплатите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция "Архиви".

Отпусканите срамни 0.4 процента от държавния бюджет за култура са в рамките на статистическата грешка, коментира в Пловдив музикантът Борис Кучков, председател на синдикалната организация към КНСБ в операта. Методиката за субсидиране на културата не е променяна от 2015 година, а оттогава инфлацията се е покачила няколко пъти, каза той, цитиран от БТА.

"Когато един финансист гледа числа, той няма как да разбере колко усмивки или сълзи е имало в салона", каза още Кучков.

Солистката от Русенската опера Андреана Николова е притеснена за развитието на връзката между изкуството, културата и бъдещите поколения.

"Държавата трябва да си дойде на мястото и да се погрижи за културата си. Този протест не е само на дейците на културата, но и на всички потребители на културата. Отглежда се поколение, което не е ходило на театър, на концерт, не чете, не знае какво богатство се съхранява в собствения му град", смята тя.

Протестиращите в цялата страна настояват още министъра на културата Кръстьо Кръстев да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за "Музеи и галерии", а ако не го направи "каним премиера Николай Денков да подпише договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители", пишат още от Национална федерация "Култура".

mediapool.bg