Кламер БГ - Новини: Започва пролетното издание на филмовия фестивал "Master of Art"

Започва пролетното издание на филмовия фестивал "Master of Art"

Общество

|
Ср, 21 Апр 2021г. 18:26ч.
Започва пролетното издание на филмовия фестивал "Master of Art"

На 22 април в кино "Люмиер" се открива пролетното издание на Международния фестивал за документални филми за изкуство "Master of Art".

По традиция първата прожекция е на българско заглавие. "Медалът" е късометражен документален филм на младия режисьор Слав Велков, който ни въвежда в историята, процеса и смисъла на създаването на художествени медали. Веднага след това ще следва ексклузивната прожекция на документалния филм "Хелмут Нютън: лошият и красивият", в който звезди от иконичните портрети на Нютън и влиятелни модни редактори дават своята интерпретация на живота и творчеството на този провокативен гений. Филмът се представя с подкрепата на Гьоте Институт България.

От 22 до 29 април 2021 г. в арт кината на София ще могат да се гледат нови 18 пълнометражни и 4 късометражни филма, сред които 5 български.

Билети за прожекциите в кино "Люмиер" могат да се закупят в билетния център на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.

Почитателите на архитектура ще могат да се насладят на филми за изключителни архитекти. "Франк Лойд Райт: Фениксът от пепелта" разказва за вълнуващия живот на най-известния американски архитект, в който са показани за пръв път много неизвестни до днес кадри. "Алвар Аалто" представя любовната история на Алвар и Айно Аалто - финландските майстори на модерната архитектура и дизайн, завладяващо пътуване из техните творения и влиянието им по света.

Програмата на фестивала включва два вълнуващи филма за двама нобелови лауреати за литература."Тони Морисън: Парчетата, които съм" е филм за първата афроамериканка носител на най-престижната награда за литература. "Херман Хесе. Пламтящо Лято" разказва за може би най-плодотворния период в живота на Хесе - пребиваването му в Тичино.

Необичаен поглед над творчеството на Ван Гог, Вермеер и Карачи предлагат три филма за изобразително изкуство - "Ван Гог и Япония", "Шапката на Вермеер - Светът в една картина" и "Карачи -Тихата революция".

Сред българските заглавия включени в програмата се откроява филмът на Вилма Карталска "Моят цигански път" - вдъхновяваща история за пътя на първата дипломирана актриса ромка в България - Наталия Цекова.

Повече подробности за филмите, фестивала и хората в него, може да проследите на фейсбук страницата "Master of Art".

За фестивала:

Филмовият Фестивал "Master of Art" е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа Международен Филмов Фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в България – София, Пловдив и Варна.

Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, и съвременното изкуство както и отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.

Целта на фестивала е да показва документални филми, които представят талантите и творческия процес в следните категории: Архитектура, Дизайн и Мода, Изкуство и Власт, Изобразителнo изкуствo, Кулинарно изкуство, Литература, Музика и Танц, Съвременно изкуство, Театър и Кино, Фотография.

mediapool.bg