Кламер БГ - Новини: Ексхумират тялото на Салвадор Дали в четвъртък за тест за бащинство

Ексхумират тялото на Салвадор Дали в четвъртък за тест за бащинство

Общество

|
Четв, 20 Юли 2017г. 16:10ч.
Ексхумират тялото на Салвадор Дали в четвъртък за тест за бащинство

Ексхумацията на тялото на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали е насрочена за четвъртък заради претенции на жена, която твърди, че е негова дъщеря, предадоха световните агенции.

Макар съдебното решение в полза на Мария Пилар Абел Мартинес, взето миналия месец, да се оспорва от местните власти и фондацията, носеща името на Дали, сега останките на художника ще бъдат изровени и изследвани, за да се докаже истинността на твърденията й.

Салвадор Дали, който почина на 85 години през 1989 г., е погребан в родния си град Фигерас в североизточна Испания.

Ексхумацията на тялото обаче хич няма да е лесна работа, тъй като гробът на Дали се намира в крипта в театър-музея "Салвадор Дали", създаден от него през 1983 година. Останките на художника са зазидани в пода на криптата, а над тях е положена 1.5-тонна каменна плоча.

Освен това музеят е вписан в регистъра на сградите с национално културно значение и за да се извършва ремонтната дейност по нея се изискват множество удостоверения от страната. Въпреки това обаче от кметството на Фигерас решиха да си затворят очите и да позволят ексхумацията на легендарния сюрреалист

Мария Пилар Абел Мартинес, която е гледачка на карти таро, е родена през 1956 година и твърди, че нейната майка Антония е имала любовна афера с Дали в годината преди раждането й, докато е работила за семейство, което е почивало в селище край Кадакес, близо край дома на художника.

Новината за произхода си тя е научила от баба си, която й е разказала, че всъщност е чужда дъщеря. По-късно и майка й е потвърдила историята, в която обаче много хора не вярват, тъй като в момента Мария се намира в тежко финансово състояние.

Изследователите на живота на Дали смятат, че той няма деца. Йън Гибсън, ирлански изследовател на Дали, коментира пред ББС, че мисълта каталунският художник да е имал нормална сексуална връзка с жена и "абсолютно невъзможна", въпреки дългогодишния му брак с рускинята Елена Иванова Дяконова, по-позната като Гала.

"Дали винаги се е хвалил: Аз съм импотентен и импотентността ме прави велик художник", посочва Гибсън.

"Мисля, че Дали би се забавлявал с ексхумацията си, това е напълно сюрреалистична случка", казва Гибсън. "Но той би се ужасил от целия този бизнес, сигурен съм", добави той.

Ако все пак ДНК-теста докаже, че има връзка между претендентката за негова дъщеря и Дали, Мария ще получи правото да вземе фамилията му, авторските му права, а с това и 25% от стойността на наследството му. По непотвърдени оценки, става дума за сума в размер на 300 млн. долара.

mediapool.bg