Кламер БГ - Новини: Енигматичните мустаци на Салвадор Дали са непокътнати от смъртта

Енигматичните мустаци на Салвадор Дали са непокътнати от смъртта

Общество

|
Пет, 21 Юли 2017г. 20:47ч.
Енигматичните мустаци на Салвадор Дали са непокътнати от смъртта

Експертите, които в нощта срещу петък, ексхумираха тялото на Салвадор Дали за вземане на проби за ДНК-тест за спор за бащинство, разкриха, че енигматичните мустаци - запазена марка на испанския художник, все още украсяват лицето му, непокътнати почти три десетилетия след смъртта му, предаде "Гардиън" в петък.

Предишният ден, след затварянето на музея на Салвадор Дали в родния му град Фигерас, съдебни медици влязоха в проектираната от самия него сграда, за да изровят останките му, положени в крипта под 1.5-тонна плоча. Те бяха придружени от директора на музея, кмета на Фигерас, представители на културния отдел в кметството, адвоката на фонда на името на Дали и полиция. Около театър-музея се събра тълпа от протестиращи срещу ексхумацията и обикновени зяпачи, някои от които се опитваха да проследят случващото се вътре в сградата с дронове.

Ковчегът на художника, станал символ на сюрреализма, е бил отворен в 10.20 часа в четвъртък вечерта, а малко след полунощ от върховния съд на Каталуния обявиха, че е взет биологичен материал от останките му за извършване на ДНК-пробите. Тестовете трябва да докажат дали Салвадор Дали е баща на 61-годишна гледачка на карти таро, която претендира, че е негова дъщеря. Заради неин иск, в края на юни испански съд разреши ексхумацията на тялото на великия художник.

Взети са зъби, кости и нокти на актьора, предаде ББС. Техният анализ ще бъде направен в мадридския Институт по токсикология и резултатът ще се сравни с ДНК-данните на претендентката за негова дъщеря Мария Пилар Абел Мартинес, на 61 години. Това ще отнеме седмици и вероятно резултата ще е ясен през септември.

Чак след приключването на тестовете взетите от ковчега части от тялото ще бъдат върнати обратно.

Генералният директор на фонда "Гала-Салвадор Дали” Луис Пенюелас коментира, че тленните останки на испанския художник са много добре запазени, благодарение на балсамирането, а прочутите мустаци на артиста са запазили формата си и положението си в позиция "10 часа и 10 минути".

Същото заяви и един от експертите, балсамирали тялото на Дали след смъртта му през 1989 г. “Мустаците му все още са непокътнати, като кръстосани ръце – 10:10 часа, точно както той ги харесваше. Това е чудо", каза балсаматорът Наркис Бардалет пред каталунското радио RAC1.

Откриването на лицето на художника, покрито с копринена ръчно везана кърпичка, е било много емоционален момент, допълва Пенюелас. След балсамирането, тялото на Дали се е мумифицирало и е станало твърдо като дърво и това наложило използването на електрически нож, вместо обикновен хирургически скалпел при вземането на пробите, обясни Бардалет

Мария Пилар Абел Мартинес поне от десетилетие претендира, че е единствена дъщеря на прочутият сюрреалист. Тя води дело срещу държавата, на която Дали завеща имуществото си, и след поредица съдебни дела бе установено, че начинът да приключи този спор е ДНК-анализ на останките на художника.

mediapool.bg