Кламер БГ - Новини: БСП иска възстановяване на литературната награда на името на Вапцаров

БСП иска възстановяване на литературната награда на името на Вапцаров

Общество

|
Пет, 21 Юли 2017г. 17:17ч.
БСП иска възстановяване на литературната награда на името на Вапцаров

Лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов призова за възстановяване на литературната награда на името на Никола Вапцаров и държавния й статут. Той направи това по повод отбелязването на годишнината от разстрела му на 23 юли.

"Докато подготвяхме отбелязването на 75-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров, отново възникна въпросът за възстановяването на държавния статут на литературната награда на неговото име", коментира Паргов.

Такава инициатива е имало преди няколко години, когато над 150 писатели и поети, начело с Валери Петров, са се обърнали към президентството, но за съжаление не са получили дори формален отговор, каза Паргов.

Сега БСП заедно със Съюза на писателите ще подновят инициатива и ще направят всичко възможно да бъде възстановена литературната награда на името на Вапцаров.

"Ще се обърнем към всички институции, от които зависи това. Все пак Вапцаров е световно признат поет и единственият българин, удостоен с Почетната международна награда за мир, наред с Пабло Пикасо, Пабло Неруда и Юлиус Фучик", каза Паргов.

Програмата на събитията, свързани с отбелязването на 75-ата годишнина от разстрела на поета и другарите му Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов започва в неделя (23 юли) в 10 часа на Гарнизонното стрелбище в парка зад НДК.

В понеделник от 18 часа пред паметника на Никола Вапцаров, дело на Никола Шмиргела, в градината зад Националната художествена галерия, поети ще рецитират авторски стихове и на Вапцаров.

Събитията са организирани от Градския съвет на БСП – София, Българския антифашистки съюз, Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти.

mediapool.bg