Кламер БГ - Новини: Балканско съвременно изкуство в София: Албания – следващата стъпка

Балканско съвременно изкуство в София: Албания – следващата стъпка

Общество

|
Вт, 20 Апр 2021г. 15:24ч.
Балканско съвременно изкуство в София: Албания – следващата стъпка

От днес в две столични галерии единадесет автори ще представят актуалната сцена на изкуството от Албания. Изложбата е част от платформата NEXT Balkan, чрез гледната точка на албанската кураторка Адела Деметя, основателка и директорка на "Tirana Art Lab – Център за съвременно изкуство".

Платформата проследява тенденциите на Балканите и е организирана от Арт Фондация "ДОМА" в партньорство с галерия "Васка Емануилова", филиал на Софийска градска художествена галерия, и галерия "Доза", където могат да бъдат видени изложбите.

Какво се случва на сцената на съвременното изкуство в балканските страни днес? Можем ли да намерим пресечни точки и общи тенденции? Как си представяме "бъдещето" на изкуството и можем ли да говорим за един споделен разказ?

Това са част от въпросите, на които търси отговори платформата "NEXT Balkan". Изложбата "А или без извинение" е коментар върху тях. Според замисъла на кураторката тя се разполага отвъд 90-те години на албанската сцена и силното представяне на социалното и политически ангажираното изкуство.

В Галерия "Васка Емануилова" и Галерия "DOZA" са показани произведенията на разнообразна група автори, завършили образованието си в Албания и извън страната, които работят с богат набор от медии и изразни средства. В изложбата са включени картини, инсталации, видеа, звук и светлина, като кураторката се стреми максимално да подчертае свободата на художествения замисъл.

Художниците, включени в изложбата, са: Бора Бабочи, Диомен Боричи, Ени Дерхеми, Фатлум Дочи, Аурора Калеми, Ледия Костандини, Олсон Ламай, Илир Лука, Миряна Мечай, Грета Плана, Алкета Рамай.

Изложбата може да се види в галерия "Васка Емануилова" (Бул. "Янко Сакъзов" № 15, Парк Заимов) и Галерия DOZA (Ул. "Цар Самуил" № 52) от днес до 13 юни.

В сряда, 21 април, от 17 ч. в галерия DOZA ще се състои разговор на българската кураторка Владия Михайлова с Адела Деметя и Бора Бабочи за кураторската концепция на изложбата, мотивацията и избора на художниците. Какво означава днес свободата на художника и какви са нейните измерения на фона на традициите на изкуството, настоящето на социалното съществуване на авторите и визиите им за бъдещето. Разговорът ще се проведе с ограничени места при спазване на противоепидемичните мерки и ще бъде излъчено и онлайн.

Събитието се организира от Арт фондация ДОМА и е подкрепено от програма "Визуални изкуства" на Министерството на културата - в изложбената си част, и с подкрепата на Национален фонд "Култура" - в отворения разговор.

mediapool.bg