Кламер БГ - Новини: Обещани компенсации заради градушката в Ръжено Конаре спряха протест на земеделци

Обещани компенсации заради градушката в Ръжено Конаре спряха протест на земеделци

България

|
Пон, 30 Авг 2021г. 18:39ч.
Обещани компенсации заради градушката в Ръжено Конаре спряха протест на земеделци

Агроминистърът успокои хората, че ще бъдат обезщетени, сн. БНР

Обещание на земеделския министър Христо Бозуков, че пострадалите в събота от силната градушка в село Ръжено Конари зеленчукопроизвозители ще получат обезщетения в най-голям размер свали организираната от тях блокада на моста край селото. В знак на протест заради това, че по време на бурята не са били изстрелвани противоградни ракети, те бяха спрели в понеделник предиобед движението по общинския път до Калояново.

"Възможно най-бързо направете заявленията си по общинските служби, за да бъдат направени по-бързо протоколите за щетите", обърна се към протестиращите Бозуков. Той каза, че вече е разпоредил описването на щетите и са намерени възможности да бъдат компенсирани земеделските производители.

Най-вероятно това ще стане по схемата de minimis.

Освен Ръжево Конаре, още около петнайсетина пловдивски села пострадаха след силната градушка в събота вечерта и земеделската им продукция е напълно унищожена. Хората там също изразиха недоволството си от това, че Агенцията за борба с градушките не си е свършила работата.

Производителите твърдят, че хиляди декари са унищожени, а загубите им са огромни.

"Пораженията са 100% унищожаване на реколтата. Настояваме за обезщетения, и то максимални, а не минимални, не 100-200 лева евентуално да кажат за декар или нещо подобно. Искаме максимални обезщетения. И ще съдим държавата", заяви Гюрга Дарджонова от село Ръжево Конаре, цитирана от БНР.

"Петдесет и четири минути имат забрана за стрелба да обработват градоносния облак", допълни тя.

"Изстреляни са 82 ракети, лошото е, че от 19.18 часа до 20.12 часа имахме забрана да стреляме и имаше клетка, необработена, от която падна най-голямата градушка. Централният команден пункт в София дава забрана и ние изпълняваме", обясни Георги Михайлов, началник на командния пункт на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в село Голям чардак.

От държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" заявиха, че в този интервал от време е прекратено обстрелването на облаците с противоградни ракети заради планиран военнотранспортен полет от германското летище Рамщайн до летище Пловдив. Решението е взето по протокол, според който при работа на полигоните за борба с градушките приоритет е осигуряването на планираните полетите от и до летище Пловдив.

Траекторията на планирания полет е минавала през активираните към момента полигони 11, 12 и 13 за борба с градушките в района.

За да се осигури безопасното кацане на самолета в 19.18 часа, по решение на гражданско-военния Цнтър за координиране и използване на въздушното пространство в Бояна, е подадено искане към диспечера да се спре работата на полигоните. "В 19.35 ч. е получено потвърждение за прекратяване на стрелбата, съответно в 20.00 ч. самолетът е кацнал на летище Пловдив. В 20.11 ч. е дадено разрешение за възстановяване на стрелбата по градоносните облаци", заявиха от РВД.

Въпреки вече дадените обяснения за случилото се от РВД, Върховната административна прокуратура (ВАП) все пак поиска от земеделското и транспортното министерство проверка и обяснения как си е свършила работата агенцията за борба с градушките и защо е взето решението да се спре изстрелването на противоградни ракети.

Прокуратурата иска проверката да приключи във възможно най-кратък срок и ако се установят данни за нарушение, да бъдат предоставени на на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП.

mediapool.bg