Кламер БГ - Новини: Без речи на политици пред паметника на Левски

Без речи на политици пред паметника на Левски

България

|
Пет, 19 Фев 2021г. 17:18ч.
Без речи на политици пред паметника на Левски

Честването на 148-мата годишнина от смъртта на Васил Левски ще мине без струпване на хора и без речи от политици. Заради пандемията на паментика му в София ще има само поднасяне на венци и цветя от гвардейци. Почетната военна част бе на място през целия ден. В късния следобед се очаква кратка церемония.

По традиция кръговото кръстовище около паметника се затваря, правят се КПП-та, а по покривите на съседните сгради има снайперисти.

Тази година политиците се изказаха по темата само във фейсбук. Премиерът Бойко Борисов пусна думите на Апостола – "Дела трябват, а не думи". Президентът Румен Радев написа:

"Преди година пред паметника на Апостола казах, че не сме се събрали, за да склоним глави, а за да ги изправим. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи". Вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника. По-късно същото направи в лидерът на БСП Корнелиq Нинова. Председателят на парламента Цвета Караянчева участва в отбелязването на годишнината в Карлово в четвъртък вечерта.

През целия ден на много места в страната граждани и военнослужещи от поредставителните част почетоха Левски.

Следобед в столичния храм "Св. София" ще бъде отслужена панахида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. Малко след 17 ч. ще бият камбаните на "Александър Невски".

mediapool.bg