Кламер БГ - Новини: Арх. Шишков: Голямата община си изми ръцете с малката за убитото от ток момче

Арх. Шишков: Голямата община си изми ръцете с малката за убитото от ток момче

България

|
Съб, 20 Фев 2021г. 10:41ч.
Арх. Шишков: Голямата община си изми ръцете с малката за убитото от ток момче

"Усещането ми е, че голямата община си изми ръцете с малката". Това каза пред бТВ вече бившият архитект на столичния район "Триадица" Иван Шишков, който подаде оставка след инцидента с токовия удар, при който загина момче на 16 години.

Той каза, че бил изненадан, че неговото име се спомена на брифинга на кмета Йорданка Фандъкова:

"Винаги съм работил с добра комуникация с ръководството и на общината, и на главните архитекти. Когато виждате в един момент, че има някакво недоверие, реално погледнато имаше остро недоверие към мен от страна на хора, които ме уважават като професионалист – и арх. Здравков, и Фандъкова. Това е моментът, в който човек трябва да тества за себе си дали властта е самоцел или името е по-важно от всичко останало".

Попитан дали изпитва ли вина за случилото се, той отговори: "Не, никаква абсолютно".

По думите му процедурите, с помощта на които павилионът, към който е прекаран фаталния кабел, не се провеждат от бившия му вече район "Триадица".

"Павилионът е в терен на държавата – терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата ("Св. Иван Рилски" – бел. ред.). Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона, тогава директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени. (…) Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който е преместваем", добави той.

Според него мен това, че не се знае кой е собственикът на павилиона и това, че е вписан в кадастъра, означава, че той не е случаен.

Коментирана бе и бележката, която била използвана, за да се пусне ток на будката.

"С въпросната бележка не се нарежда да бъде прокаран ток, а се препоръчва на ЧЕЗ да направи проучване. За мен тази служебна бележка, независимо кой я е подписал – в случая аз, не убива дете. Токът уби детето. Много съжалявам, че така ще го кажа, виждайки мъката на хората, които загубиха детето си", каза пред бТВ арх. Елена Траянова, която през 2011 г. е подписала бележката, с която се прокарва ток на въпросния павилион.

"Моят подпис не е бил предшестван от ходатайство. Категорично не", добави тя.

mediapool.bg