Кламер БГ - Новини: Новият ръст в цените на клиничните пътеки се очертава да е до 10%

Новият ръст в цените на клиничните пътеки се очертава да е до 10%

България

|
Четв, 03 Ноем 2022г. 19:41ч.
Новият ръст в цените на клиничните пътеки се очертава да е до 10%

Новият ръст в цените на клиничните пътеки се очертава да е до 10%

Новият ръст в цените на клиничните пътеки вероятно ще е до 10%, съобщи по време на парламентарната здравна комисия в четвъртък ресорният министър Асен Меджидиев. Това се очертава като резултат от преговорите между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които са към края си.

От съсловната лекарска организация поискаа дори по-висок ръст – 18%, за да може болниците да усвоят парите за болнична помощ в бюджета на фонда до края на годината и да не се връщат пари в бюджета.

В оставащите месеци до края на годината за болниците са предвидени 250 млн. лв. месечно, но реално те успяват да "изработят" по-малко: по 220-230 млн. лева месечно, което създава риск от връщане на неусвоени средства в бюджета, срещу което Лекарският съюз се противопоставя.

По думите на Меджидиев новият ръст в цените на пътеките, който ще възлиза общо на 35% с предходното увелчиение от 25% от април тази година, болниците ще могат да си позволят трайно увеличение на възнагражденията на персонала им.

Пред депутатите Меджидиев отново коментира, че не е в правомощията на министъра да вдига заплатите в болниците и това зависи от изработеното от лечебните заведения и решението на директорите им.

mediapool.bg