Кламер БГ - Новини: Делта вариантът вече доминира у нас, засечен е в 96% от пробите

Делта вариантът вече доминира у нас, засечен е в 96% от пробите

България

|
Вт, 03 Авг 2021г. 13:50ч.
Делта вариантът вече доминира у нас, засечен е в 96% от пробите

Делта вариантът вече доминира у нас, засечен е в 96% от пробите

Делта вариантът на коронавируса, известен още като индийски, вече доминира в страната. В последната партида от 54 анализирани клинични проби със SARS-CoV-2 при 53 са открити вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве: 52 (96.3%) са Делта (индийски) и 1 (1.9%) е Алфа (британски). Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

През последните две седмици съотношението индийски-британски беше 60:40 в полза на индийския вариант, но за първи път почти всички проби засичат Делта вариантът.

Клиничните проби са взети от пациенти с Covid-19 в периода 06-20 юли 2021 г. и са изпратени от 29 различни лечебни заведения от 11 области на страната.

За последното денонощие у нас бяха регистрирани нови 393 случая на коронавирус при направени общо 23 371 теста, като делът на положителните проби се увеличава до 1.68 % при средно 1.5% за изминалата седмица.

През последните три седмици се наблюдава ръст на случаите и делът на положителните проби, а също и на хоспитализираните, но с по-бавен темп.

За изминалото денонощие най-много новозаразени има в София - 109 души, следвана от Пловдив - 39, и Варна - 30. В Плевен, Ямбол и Враца има най-малко заразени - по двама души.

По-рано директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова каза пред бтв, че сме нaвлeзли cмe вeчe в чeтвъртaтa вълнa и се очаква 10-прoцeнтен ръст на новите случаи нa дeн.

По думите й при тази устойчива тенденция щe имaмe нaд 1000 нови cлучaя дневно прeди края на aвгуcт.

В крaя нa юни - дo cрeдaтa нa юли Дeлтa вaриaнтът бeшe в cъoтнoшeниe 30 прoцeнтa cпрямo Aлфa вaриaнтa, нo ceгa e 90 прoцeнтa cпрямo Aлфa, кaзa тя.

По думите й у нас циркулират единични случаи на южноафриканския Бeтa вaриaнт, британският вaриaнт пoчти го нямa и оcнoвнo зaрaзeнитe ca c Дeлтa вaриaнтa.

Докато Делта вариантът набира скорост здравните власти и специалистите призовават хората да се ваксинират за да се предпазят преди пика на новата вълна.

За последното денонощие у нас са поставени 8310 дози ваксини, а хората със завършен ваксинационен цикъл са 1 006 173.

През последните 24 часа са починали 7 души с коронавирус. Така общо 18 222 българи са загубили битката с вируса от началото на пандемията.

mediapool.bg