Кламер БГ - Новини: ГЕРБ реши да гласува "против" кабинета на Слави Трифонов

ГЕРБ реши да гласува "против" кабинета на Слави Трифонов

България

|
Вт, 03 Авг 2021г. 14:17ч.
ГЕРБ реши да гласува "против" кабинета на Слави Трифонов

ГЕРБ реши да гласува

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще влезе в пленарната зала и ще гласува "против" кабинета на "Има такъв народ". Решението е взето след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ във вторник.

"Каквото си избере народът, това е. Аз искам едно малко кътче, където да са ГЕРБ и СДС, да има здрави и разумни сили, които като дойде катастрофата, да има знаещи и можещи грамотни хора, които могат да пишат грамотно и са чели буквара на български", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той анонсира това решение още в понеделник вечерта и очаквано то бе потвърдено часове по-късно. В събота Борисов първи заговори, че може да помогне за избиране на правителство с гласовете на "Има такъв народ" и БСП, без да е нужна подкрепата на реформаторските формации "Демократична България" и "Изправи се БГ".

Бившият премиер обясни, че може да помоли своите депутати да излязат от пленарната залата, за да намалят необходимия кворум. Без 63 депутатски гласи от ГЕРБ-СДС, правителството на ИТН можеше да е избрано с 90 гласа. ИТН и БСП имат общо 101.

"Ние не сме получили нито покана, нито писмо (за преговори с ИТН), а няма нищо по-лошо от непоискано добро да направиш. Ние в момента сме в опозиция", каза Борисов.

След изборите на 4 април той беше вкарал оферта на ИТН да остави дежурни десетина депутати, за да помагат на Слави Трифонов да управлява. Неговата партия обаче върна мандата и не даде шанс на Борисов да си изпълни обещанието.

"Слушайки интервюто на Слави Трифониов, не си представям как ще продължат преговорите, без някоя от партиите да претърпи огромно унижение, отивайки да подкрепя правителство, зад което няма никакви политики", посочи Борисов.

Той определи политическата ситуация като "пълен хаос".

"Слушах внимателно интервюта на Станислав Трифонов. Хубаво е, че иска да поеме отговорност най-сетне за това, което една година прави. Въпросът е как ще го направят и дано да го направят. Отговорността е изцяло тяхна", посочи Борисов.

Той каза, че представителите на "Има такъв народ" знаят езици, но не знаят български.

"Да, разбира се, тия хора там знаели езици. Но от писмото, което разгледах, те не знаят най-важния – българския. Не могат да пишат грамотно, а се подписват отдолу. А иначе ни дават акъл колко езици знаели. Да и при мене всички знаят, но първото ми изискване е да могат да пишат на български", каза Борисов, по повод поканата на Тошко Йорданов от "Има такъв народ", която Николай Хаджигенов разпространи във Фейсбук

Поканата събра стотици коментари в социалните мрежи за допуснатите грешки в него.

"Ако иска някой да говори с нас, имат си лидер. Ще се обади Слави Трифонов ще каже колега, каза преди време за 10 депутати, стои ли ти приказката или не. Тогава ще кажа – ми казах го колега извинявам се тогава мислих, недомислих...", каза Борисов.

Накрая той обясни, че ДПС са играли много брутално против ГЕРБ на изборите, а в "същото време си направиха всичките назначения по горските стопанства и ВиК". Той обясни, че няма нищо общо с Иво Прокопиев, както настоява ДПС. Борисов призова всички, които твърдят обратното да посочат един положителен материал в "Дневник" и "Капитал" за ГЕРБ.

mediapool.bg