Кламер БГ - Новини: Нова историческа комисия ще се опита да реши спорните въпроси със Северна Македония

Нова историческа комисия ще се опита да реши спорните въпроси със Северна Македония

България

|
Вт, 03 Май 2022г. 13:59ч.
Нова историческа комисия ще се опита да реши спорните въпроси със Северна Македония

Сн. ЕПА/БГНЕС

Над 100 са членовете на Клуба за българо-македонско приятелство, съобщи историкът Стефан Дечев, един от учредителите клуба.

Клубът е гражданска общност на общественици от България и Република Северна Македония, създадена на 19 април тази година, за да отговори на предизвикателствата, пред които се намират двете страни, посочи Атанас Шарков, един от учредителите на клуба.

Той каза, че по време на комунизма тоталитарните режими и в двете държави са провели много тежка пропагандна война помежду си. След 1990-та година тази война реално продължи с различен интензитет, добави Шарков.

Той съобщи, че в рамките на Клуба ще бъдат създадени работни групи от експерти и професионалисти за сближаване в различни области – култура, образование, наука, киберсигурност, защита и борба с дезинформацията, гражданско общество, икономика.

Ще бъде създадена и историческа комисия в сянка между историци от двете страни, съобщи Шарков, цитиран от БТА.

В момента действа и историческата, комисия която бе формирана съгласно Договора за добросъседство от 2017 година, но засега не е постигнала значителни резултати.

Сред учредителите на Клуба са писателите Алек Попов и Чавдар Ценов, университетските преподаватели Александър Кьосев, Ивайло Дичев и Майя Грекова, журналистите Бойко Станкушев, Иво Беров и Димитър Кенаров, експертът по отбрана Велизар Шаламанов, икономистите Красен Станчев и Евгени Кънев, тенисистката Мануела Малеева, историкът Драган Зайковски, бившите македонски премиери Любчо Георгиевски и Владо Бучковски.

Проф. Александър Кьосев, преподавател по модерна културна история в СУ "Св. Климент Охридски“, чиито корени са от Дойран, посочи, че българските правителства през последните десет години са направили така, че българофобията в Република Северна Македония се е увеличила по десет.

Според него трябва да се вгледаме в малките неща, които ни свързват, а не в това, което ни разделя. Когато българските политици казват, че една нация е измислена, няма как отношенията между двете държави да са добри, каза Кьосев.

mediapool.bg