Кламер БГ - Новини: Калина Константинова поиска оставките на директорите на "Български пощи" (видео)

Калина Константинова поиска оставките на директорите на "Български пощи" (видео)

България

|
Вт, 03 Май 2022г. 14:54ч.
Калина Константинова поиска оставките на директорите на "Български пощи" (видео)

Калина Константинова поиска оставките на директорите на

След повече от две седмици тотално блокиране на дейността на "Български пощи" заради кибератака, във вторник вицепремиерът Калина Константинова поиска оставката на борда на директорите на дружеството. Тя посочи, че по време на управлението на ГЕРБ дружеството системно е водено към фалит. Константинова уточни, че компанията е системно недофинансирано и посочи, че последно дружеството не е дофинансирано с 36 млн. лв. За 2021 г. загубата на компанията била 13 млн. лв. при планирана печалба от 100 млн. лв. Отноно кибер атаката, която блокира дейността на дружеството, бе посочено, че носи "почерка на руските служби".

"Шест години управленският борд на пощите не е сменян. Това управление не бива и не трябва да остава, затова поисках оставката на изпълнителния директор и на целия състав на дружеството", каза Калина Константинова.

От думите на Константинова стана ясно, че едва половината от пратките идват на време. Тя посочи, че дружеството поддържа услуга, която е изцяло на загуба за компанията. Става въпрос за разноса на рекламни брошури. Тази дейност генерира 1 млн. лв. приход, а разходът е 5 млн. лв.

Константинова съобщи, че "Български пощи" имат под 2% дял на куриерските услуги, което е недопустимо, защото този пазар всяка година ръсте с 30%. Според нея никой собственик не би финансирал губещи услуги.

До провеждането на конкурсите за нови директори, в "Български пощи" ще бъде назначен още в сряда нов борд на директорите с опит в дигитализацията.

Какво се знае за кибератаката?

Кибератаката е започнала с проникване в мрежата на "Български пощи" още на 4 април. Сканирани са всички сървъри и е инсталиран зловреден код. На 5 април е направен тест, за да се провери дали зловредния код работи. Изчакано е до почивния ден - 16 април и предстоящо изплащане на пенсии. Стартиран е атаката като има риск за изтичане на данни. За това обаче не са установени следи", посочи Васил Величков, който е съветникът по IT-въпроси на вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова. Той уточни, че кибератаката носи почерка на руските служби. Затова говори и факта, че всички инструменти, с които работи вирусът, били компилирани чрез софтуера Делфи, често употребяван в Руската федерация.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев посочи, че ДАНС е уведомена за кибер атаката от служители на "Български пощи" на 16 април. Агенцията е разполагала с информацията 10-12 часа по-рано, но от дружеството са отказали помощ.

"Български пощи не са включени като стратегически обект за национална сигурност и не са от компетенциите на ДАНС. Въпреки това, сме предприели действия за възстановяването им след хакерската атака заради важните социални функции, които изпълняват", допълни Тончев.

"Криптовирусът е нанесал големи щети. Голяма част от данните са вероятно безвъзвратно загубени", каза още Величков. По повод информации, че е искан подкуп, за да се възстанови нормалната дейност на дружеството, стана ясно, че в случая с кибератаката подкуп не е искан. ИТ специалистът посочи, че, ако в системата на "Български пощи" остане копие на тези хакерски инструменти, няма гаранция, че това няма да се повтори отново.

По време на брифинга бяха изнесени данни, че за м.г. 36% от организациите пострадали от криптовируси са се съглакили да платят откуп. Само 8% са получили ключ за отключане на софтуера си", посочиха още от правителството.

"Ние не преговаряме с терористи и не става въпрос за плащане на откуп. Голяма част от важните функции вече са възстановени, предимно международните пратки.", стана ясно по време на брифинга.

Планът за оздравяване на дружеството

От думите на Калина Константинова стана ясно, че правителството е разработило стратегия за оздравяване и модернизиране на пощите, като работи по изпълнението ѝ от самото начало.

"Подготвихме изцяло нов проект по Плана за възстановяване за 100 млн. лв. и той вече е одобрен", каза Константинова. Тя каза, че вярва, че "Български пощи" са безценен държавен капитал и на много места по света те са реално единственото лице на държавата за хората. Навсякъде такава инфраструктура е богатство, което се ползва и развива, а не се разрушава, посочи вицепремиерът.

"Български пощи" са 100 процента държавно предприятие, което има 2973 пощенски станции и над 9000 служители. Годишното финансиране на дружеството е 80 млн.лева.

mediapool.bg