Кламер БГ - Новини: Европейски делегиран прокурор се кандидатира за член на ВСС

Европейски делегиран прокурор се кандидатира за член на ВСС

България

|
Вт, 03 Май 2022г. 15:15ч.
Европейски делегиран прокурор се кандидатира за член на ВСС

Европейски делегиран прокурор се кандидатира за член на ВСС

Европейският делегиран прокурор Станислав Стойков е приел да бъде издигнат за член на Висшия съдебен съвет. Неговата кандидатура е издигната от 66 прокурори от София, Благоевград, Хасково и колегите му от офиса на Европейската прокуратура в България.

"Станислав Стойков се е доказал като професионалист в работата си. Неговите професионални интереси надхвърлят чисто прокурорската работа и достигат области като законодателство (на ниво актове на ЕС) и междуинституционални отношения", се казва в мотивите за издигането на кандидатурата на Стойков.

През миналата година Стойков бе сред първите четирима български магистрати, които европейският главен прокурор Лаура Кьовеши одобри за европейски делегирани прокурори в София. Позицията гарантира относителна независимост, защото по европейските дела началниците на Стойков в София не могат да му месят. Едновременно с това той се води на работа и в Софийската градска прокуратура.

Колегите му изразяват своето убеденост, че той ще отстоява независимостта на прокурорите.

"Не е тайна, че обществените нагласи не ни отреждат полагащото ни се място в системата на обществено доверие. Поради тази причина, смятаме, че във ВСС следва да работят колеги прокурори, които имат богат житейски, професионален и международен опит, който ще позволи да бъдат предложени и реализирани нови идеи, които да върнат общественото доверие в прокуратурата на нивата, които всички желаем", се казва още в мотивите за издигнаето на Стойков.

До този момент осем прокурори са се кандидатирали за четирите позиции във Висшия събен съвет. Сред тях са заместничката на Иван Гешев - Красимира Филипова, върховният прокурор Николай Любенов, шефът на Варненската апелативена прокуратура Владимир Чавдаров, шефът на Плевенската окръжна прокуратура Владимир Николов, прокурорката от Пловдив Добринка Калчева и прокурорът от Дупница Пламен Петков.

mediapool.bg