Кламер БГ - Новини: Радев допусна за възможно Русия да нападне България и се загрижи кой ще я пази

Радев допусна за възможно Русия да нападне България и се загрижи кой ще я пази

България

|
Вт, 03 Май 2022г. 14:13ч.
Радев допусна за възможно Русия да нападне България и се загрижи кой ще я пази

Румен Радев и Корнелия Нинова

Президентът Румен Радев допусна във вторник възможност Русия да нападне България и се загрижи кой и как ще защити страната, след като по-рано направи всичко възможно да възпрепятства идването на по-значими НАТО-вски войски и въоръжение у нас.

В същото време Радев се опита да провокира БСП да напусне управляващата коалиция след предстоящия вот в парламента за предоставяне на българска военна помощ за Украйна, като я обвини, че бяга от отговорност.

"Аз мисля, че ръководството на БСП ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалиция", каза Радев.

Лидерката на БСП се закани да напусне коалицията, ако Министерският съвет ( а не НС – бел. ред.) вземе решение за военна помощ. Освен това тя допусна обсъждане на искането на Украйна нейни военни машини да бъдат ремонтирани в България. Въпросът ще се гледа на извънредно заседание в сряда.

В партията и парламентарната група се търсят варианти как БСП да намери начин да се измъкне от тази си закана, за да не стигне до разпад на управляващото мнозинство, но и да съхрани имиджа си за пред "червения" електорат като партия, която не допуска военна помощ за Украйна.

В момента на масата е вариантът с ремонтирането на украинска техника у нас. Всичко това се развива на фона на все повече информации, че българско оръжие достига до Украйна през трети страни.

Радев отново каза, че България трябва да внимава повече в отношенията си с Русия от други европейски държави, защото сме по-близо и имаме "историческа диаспора" в Украйна.

Освен това сме по-зависими от руския газ от други държави в ЕС, посочи Радев.

"България е лоялен член на Европейския съюз и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници, но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. При други става въпрос за невежество“, каза президентът.

Радев каза, че тези, които ще вземат решение за изпращането на военна помощ на Украйна, да си отговорят на няколко въпроса:

Какво е състоянието на противовъздушната ни отбрана от Дуранкулак до София - има ли нещо, което да пази небето над този периметър?

Какво е състоянието на българската авиация – отчита ли се това?

Докога нашите съюзници ще бъдат тук и ще участват ли други партньори в споделената охрана на въздушното ни пространство след приключването на ангажимента на нидерланските ВВС?

Какво е състоянието на радарната ни система, която трябва да следи въздушното ни пространство?

Знаят ли, съгласно плановете на НАТО за степенуван отговор, какви са сроковете и процеса на генериране на сили, които трябва да дойдат тук? Знаят ли как се генерират тези сили, кога ще бъдат тук и какъв ще бъде техния капацитет?

Той отново допусна, че българите ще плащат повече за газ заради вкарването на посредници между "Булгаргаз" и "Газпром".

"Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта – нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на "Булгаргаз" – дали

това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне", каза Радев.

mediapool.bg