Кламер БГ - Новини: Нова жалба във ВАС: ЦИК продължава да не смята онлайн изданията за медии

Нова жалба във ВАС: ЦИК продължава да не смята онлайн изданията за медии

България

|
Пон, 10 Окт 2016г. 18:02ч.
Нова жалба във ВАС: ЦИК продължава да не смята онлайн изданията за медии

След решение на ВАС Централната избирателна комисия (ЦИК) промени решението си в кои медии партиите, коалициите и инициативните комитети имат право да рекламират по време на кампанията със средства от т. нар. държавни медийни пакети. Оказа се, обаче, че интернет медиите пак не се сред тях.

Върховният административен съд (ВАС) отмени в петък решението на комисията, с което беше въведен регламент, че медийните пакети на стойност 40 000 лева за разяснителна кампания на референдума и изборите могат да се използват само в национални радиа и телевизии, както и във вестници с национален тираж.

Решението на съда е окончателно. Делото беше по жалба на Единната народна партия (ЕНП), според която не може да се даде определение какво е вестник с национален тираж, както и с довода, че има сайтове с много по-голяма аудитория от някои национални медии.

ЦИК въведе ограничението с мотива, че няма как регионалните медии и интернет изданията да бъдат контролирани. А повод за това бяха редицата злоупотреби с медийни пакети от миналогодишния референдум.

Ден след решението на ВАС, в ЦИК написаха нови правила за разпределянето на медийните пакети, включващи регионалните вестници, телевизии и радиа, но не и интернет сайтовете.

В понеделник Единна народна партия (ЕНП) обжалва новото решение. "Централната избирателна комисия отново ограничава свободата на избор на договорен медиен партньор. Безобразие е ЦИК да не спазва решенията на Върховния административен съд", коментира председателят на Единна народна партия Валентина Василева-Филаделфевс. От ЕНП настояват част от решението на ЦИК да бъде отменено като незаконосъобразно. Ако това се случи, ВАС ще принуди комисията средствата от медийните пакети да бъдат разпределяни и между онлайн медии.

Съюзът на издателите в България също излезе с позиция.

"Съюзът на издателите в България възразява по възможно най-категоричен начин по повод действията на Централната избирателна комисия, която погази влязло в сила решение на Върховния административен съд и ограничи партиите, коалициите и инициативните комитети да рекламират в интернет сайтове, като ползват полагащите им се медийни пакети", се казва в позицията.

"Считаме, че с упоритото изключване на интернет медиите като посредници в разяснителната кампания, Централната избирателна комисия грубо погазва правилата на Изборния кодекс, съобразно които се провежда и кампанията при национален референдум", посочва СИБ.

mediapool.bg