Кламер БГ - Новини: При нова вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители

При нова вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители

България

|
Четв, 08 Юли 2021г. 15:07ч.
При нова вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители

При нова вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители

Детските градини ще затворят последни при нова вълна на коронавируса, но в тях ще се допускат само деца на ваксинирани родители и персоналът в тях също трябва да е напълно имунизиран. Това предвижда планът на здравните власти за посрещане на нова вълна от Covid-19, която по думите на здравния министър Стойчо Кацаров е неизбежна, ако повече хора не се имунизират до края на лятото. Най-лошият сценарий е да се повтори вълна, подобна на тези от края на миналата и пролетта на тази година.

Този сценарий ще коства на държавата около 500-600 млн. лв. и единственият начин да бъде избегнат е ваксинирането, обяви Кацаров.

Планът се базира на няколко зони според заболеваемостта и заетостта на болниците и според това, в коя зона попада страната ще бъдат прилагани различни мерки, както на национално така и на регионално ниво.

"Ако имаше такъв изготвен план юни-юли месец миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата", каза д-р Кацаров.

Той допълни, че не може да се прогнозира дали новата вълна ще е в края на лятото или през есента.

Зони и мерки

Според нивата на заболеваемост зоните са зелена – с под 100 заразени на 100 000 население; оранжева - между 100 и 200 заболели на 100 000 население, червена зона - от 200 до 500 и тъмно червена - над 500 заболели на 100 000 население.

В момента страната ни се намира в зелената зона по този показател.

Според броя на заетите легла с болни с коронавирус в болницит зоните са: зелена – с до 2500 пациенти, оранжева - от 2500 до 6000, червена – от 6000 до 9000 сме в червената зона и тъмно червена: над 9000 души, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

На базата на тези зони са определени ограниченията по отношение на социални и семейни събирания; други събития от частен характер; организиране на събития на закрито; тренировки и спортни събития на закрито и открито; културни събития на закрито; учебните заведения, детските градини и университетите и други. Пълният списък с ограничения според зоните можете да видите ТУК.

Първи ограничения могат да бъдат наложени в оранжевата зона. В червената зона ще се затварят барове, дискотеки и казина по области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка по домовете.

Предвижда се училищата в червената зона да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона вече ще се преустановяват присъствените занятия и ще преминава към дистанционно обучение.

В тъмно червената зона, ще останат да работят хранителните магазини, аптеките, магазините, банковите институции и стоките от първа необходимост. Това ще се сллучи при над 9000 заети болнични легла от пациенти с коронавирус. В тъмночервената зона се допуска и налагане на ограничения за пътуване.

Изключения за ваксинирани

"Ако сме в червената зона, детските градини ще работят, но само при 100% ваксиниран персонал или преболедувал, а родителите на децата да имат сертификат", каза здравният министър.

"Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран", каза д-р Златанов.

По думите му това ще даде възможност на хората да плануват живота си, да преценят кога да се имунизират.

"Предлагаме обекти със 100% ваксиниран персонал и осигурен вход само за имунизирани да не спират дейността си, дори ако са разположени в червена зона", каза Кацаров.

Болници и лекари

Властите планират по-активна роля на личните и лекари и извънболничната помощ в поемането на пациентите с коронавирус.

По отношение на болниците властите целят да не блокират основната им дейност възможно най-дълго. Инфекциозните и отделенията по вътрешни болести ще поемат първоначално болните с коронавирус, а останалите трябва да поддържат другата дейност. Ако ситуацията се влоши, ще се използват 20% от леглата във всички болници.

Лекарства

Изготвена е обща финасова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, както беше от края на миналата година до пролетта на тази година, добави Стойчо Кацаров.

Септември ще бъдат внесени допълнителни количества от лекарството "Ремдесивир", както и препарати с по-дълъг срок на годност, за да се ползват и за други цели в по-дългосрочен план, уточниха още здравните власти на брифинга.

В момента има пренасищане на "Хидроксихлорохин", който вероятно няма да може да бъде използван, преди да изтече срокът му на годност.

Осигурени са и достатъчно ваксини до края на годината. Страната вече е подала заявки за нови доставки за 2022 и 2023 година.

Планове за подпомагане на бизнеса

Планът ще бъде изпратен на всички министерства и ведомства, за да съобразят своите действия при следваща пандемична вълна, каза Стойчо Кацаров.

Те трябва да прилагат мерки за подкрепа на различни бизнеси и предприятия. Въз основа на този план ведомствата трябва да развият своите планове за подпомагане на съответните икономики и бизнеси, след като те бъдат спрени по епидемиологични причини,посочи здравният министър.

mediapool.bg