Кламер БГ - Новини: Втори опит: Ще се преценява дали "кресливи жени" и "уж болни деца" на Симеонов е дискриминация

Втори опит: Ще се преценява дали "кресливи жени" и "уж болни деца" на Симеонов е дискриминация

България

|
Четв, 08 Юли 2021г. 16:09ч.
Втори опит: Ще се преценява дали "кресливи жени" и "уж болни деца" на Симеонов е дискриминация

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита от дискриминацията отново ще преценява дали изказването на бившия вицепремиер Валери Симеонов за "кресливи жени" и "уж болни деца" са дискриминация. Първото решение бе, че не е извършил нарушение. Сега Върховният административен съд (ВАС) връща преписката за ново произнасяне.

Комисията реши, че Симеонов е изразил мнение и не е насочил изказването си към конкретните жалбоподатели. Делото бе заведено по жалба на Петър Мавродиев, който страда от церебрална парализа и родителите му Емил и Кремена. Те бяха представлявани от адвокати от Българския хелзинкски комитет.

Според решението на ВАС изобщо не може да се разбере защо комисията е стигнала до извода, че изказването на Симеонов не е дискриминация. Освен това не са изяснени докрай фактите по спора. Затова преписката се връща за ново произнасяне.

Изказването си Симеонов направи през 2018 г. По това време пред министерския съвет имаше редовни протести на майка на деца с увреждания. По това време се променяше едноименният закон.

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", бяха точните му думи.

Малко след обидната реплика Симеонов подаде оставка. После му бе намерен нов пост – зам.-председател на парламента.

mediapool.bg