Кламер БГ - Новини: Инициативата "Ти броиш" ще следи за честния вот на 11 юли

Инициативата "Ти броиш" ще следи за честния вот на 11 юли

България

|
Четв, 08 Юли 2021г. 17:54ч.
Инициативата "Ти броиш" ще следи за честния вот на 11 юли

Инициативата

Близо 12 000 членове на секционни избирателни комисии и застъпници ще наблюдават как протича гласуването на парламентарните избори. При нарушения те ще подават сигнали през специално разработената дигитална платформа "Ти броиш", която бе разработена от "Демократична България" за предишния избори на 4 април.

Новото издание на "Ти броиш" 2.0 е адаптирано спрямо новия изборен процес, но запазва същността - да следи за прозрачността и честността на вота.

Сигналите за нарушения се обработват от правния екип на иницитивата и се насочват към отговорните институции. Екипът обещава да съдейства с правна консултация на членовете на комисии и застъпници.

С промените в Изборния кодекс застъпниците на инициатива вече имат право и да заснемат и излъчват видео след края на изборния ден, от обработването на резултатите от вота и попълването на протоколите.

До изборния ден в сайта и приложението "Ти броиш" е активна и симулацията на машинно гласуване за всички, които биха искали да тестват предварително вота си. Симулацията е достъпна ТУК

mediapool.bg