Кламер БГ - Новини: "Нищо особено". Бойната група на НАТО у нас ще се изясни през юни

"Нищо особено". Бойната група на НАТО у нас ще се изясни през юни

България

|
Четв, 17 Фев 2022г. 13:20ч.
"Нищо особено". Бойната група на НАТО у нас ще се изясни през юни

Стефан Янев, сн. БГНЕС

Кои съюзници и с каква техника и въоръжение ще участват в батальонната бойна група на НАТО у нас трябва да стане ясно през юни, каза военният министър Стефан Янев след срещата на военните министри на страните членки на Алианса.

"Става въпрос за тренировка, нищо особено, нищо притеснително", каза Янев пред журналисти.

Той за пореден път уточни, че бойната група ще бъде в състав от 700-1000 души, но процесът на тренировка не означава, че те ще бъдат събрани заедно на едно място.

Българите ще бъдат 70-80 процента.

България държи да е домакин и рамкова страна на бойната група, въпреки че практиката е някоя от големите армии в Алианса да водят подобни инициативи. България разчита, обаче, съюзници да покрият дефицитите на армията ни с техника и въоръжение.

Янев каза, че се водят разговори на двустранно ниво със съюзници, но засега няма яснота нито кои държава ще участват в групата, нито с каква техника.

"Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната, няма такива задачи - тя тренира само отбранителна тематика. Целта е повишаване на готовността на всички подразделения, които участват в тези учения и повишаване на оперативната съвместимост", каза Янев.

Заради напрежението около Украйна САЩ вече изпратиха допълнителни сили в Полша и Румъния, но България остана извън тези планове, след като правителството прие позиция, която предвижда партньорски сили само в рамките на батальонната група под българско командване.

Янев съобщи, че предстои следващата седмица в рамките на ученията, планирани през 2021 г., да дойде нов американски контингент от 100-150 военнослужещи с бойна техника до 15 бойни бронирани машини, които ще участват с българските подразделения на същия принцип за повишаване на подготовката.

Янев уточни, че не става дума за постоянно разполагане. По неговите думи описаните действия са част от цикъл за по-интензивна подготовка

България и САЩ използват съвместно четири военни бази у нас и в рамките на стратегическото сътрудничество в НАТО всяка година провеждат общи учения.

mediapool.bg