Кламер БГ - Новини: Нинова с претенции към Борисов и за търговската война ЕС - САЩ

Нинова с претенции към Борисов и за търговската война ЕС - САЩ

България

|
Пет, 13 Юли 2018г. 13:41ч.
Нинова с претенции към Борисов и за търговската война ЕС - САЩ

Периодът на европредседателството по естествен начин подхрани самооценката на Бойко Борисов за лидер от регионален и европейски мащаб, но вероятно и самият той не се е надявал да получи такова признание не от друг, а от председателката на БСП Корнелия Нинова. Нещо повече, в страстната си критика към постигнатото за шестте месеца начело на Съвета на ЕС Нинова вмени като отговорност на Борисов и правителството му и глобални отговорности - например търговската война между САЩ и ЕС. Нейните претенции са, че българското европредседателство не е намерило консенсус по всички разделящи Европа теми (като миграцията и бъдещия бюджет на ЕС), а също и по разгорелия се търговски спор с администрацията на Тръмп.

От което следва, че БСП признава потенциала на Борисов и въобще на България да управлява процеси, които се оказаха непосилни дори за големите държави. Или че Нинова използва случая, за да се развихри в поредна тирада срещу ЕС без да предложи конкретни решения.

Цялостната оценка на БСП за европредседателството се припокрива с тази на президента Румен Радев - българската администрация и дипломация са се справили отлично с организацията, но по същество председателството се оказало провал, а правителството го използвало за вътрешен пиар. Нинова е възприела и удобния подход на президента да хвърля в публичното пространство гневни въпроси, на които не дава решение.

В речта си тя припомни, че преди 7 месеца парламентът е приел трите ключови думи за българското председателство - консенсус, конкурентоспособност и кохезия, както и девиза "Съединението прави силата" .

"За съжаление, по време и след българското председателство, Европа е по-разделена от всякога. Не само се задълбочиха стари различия, но се отвориха нови разломи и то по ключови въпроси за бъдещето на ЕС и на България - за миграцията, за бюджета за бъдещия програмен период. Европа се раздели на различни групи - Източна срещу Западна Европа, Вишеградска четворка срещу големите, периферни държави срещу центъра, и по различни въпроси. Българското председателство не можа да ръководи този процес, да потърси обединение и консенсус", заяви Нинова. И подчерта, че тези процеси имат българско измерение: "Българският премиер и българското правителство не можаха да осигурят консенсуса на българските институции".

"По втория ни приоритет, по документ, е конкурентоспособност. По време на българското председателство европейската икономика получи сериозен удар в областта на конкурентоспособността, налагането на мита от САЩ за производството на стомана и алуминий. Тази търговска война и спорове между Европа и САЩ ще намали, по думите на европейски експерти и лидери, конкурентоспособността на европейската икономика, а от там и на българската икономика. Не само на европейско равнище конкурентоспособността на икономиката ни е заплашена, такава е и за България", заяви лидерът на БСП и продължи:

"Колкото и да отричате, че бъдещият бюджет на ЕС предвижда намаляване на средствата по кохезия и селскостопанска политика, това, поне на този етап, е факт. По този проблем Вишегредската четворка прие специална декларация, като едни отговорни, не само национални, но и европейски държавници. Поканиха г-н Борисов да се присъедини към тази декларация. България е отказала с аргумента, че като председател на трябва да заема позиция и трябва да пази неутралитет. Така ли се пази българският национален интерес?"

По-нататък Борисов бе разкритикуван, че не е постигнал ревизия на Дъблинския регламент за миграните: "Отбрана сигурност и миграция и по-точно постигане на съгласие от българското председателство и приемане на ревизиран Дъблински регламент за миграцията. Никакъв резултат по този въпрос. Обратно – задълбочаване на проблемите и конфликтите. Защо не успяхте да постигнете напредък по ревизия на Дъблинския регламент? Кое ви накара да произнесете онова изречение: "Ние не пазим добре европейската външна граница и пропуснахме 60 000 мигранти към Европа". Вместо да поискате категорично промяна на Дъблинския регламент и невръщане на тези мигранти в България, вие произнесохте в Брюксел това изречение. Как искате да ни приемат в Шенген при такова признание на най-висше равнище? Вие не изпълнихте задачата, поставена в българския парламент, да ревизирате Дъблинския регламент."

"Възложили сме на правителството активна роля на България в усилията за задълбочаването на сътрудничеството, в усилията на ефективна обща политика в областта на отбраната, с цел повишаване на сигурността на ЕС. Резултатът какъв е?", запита Нинова и сама даде отговор: "Девет европейски държави се обявиха за нов военен съюз за военна интервенция, без България. Никой не ни е питал, но и никой от вас не си е казал мнението. Председателят на ЕС, лидерът в този период не е казал своето мнение по този въпрос и не е поканен в този нов съюз, който те правят. Това ли ви е общата отбранителна политика на Европа?", продължи критиките си тя.

След като изтъкна, че "председателството не можа да мобилизира енергията на българския народ" и то "беше превърнато в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек", Нинова приключи с думите: "Това председателство беше голяма възможност за Европа и за България. Тази възможност бе пропусната. Това председателство не отговори- какво е бъдещето на Европа и какво е мястото на България в това бъдеще. Пропиляхте възможности, вземете си поука."

mediapool.bg