Кламер БГ - Новини: Красимир Вълчев: Далеч сме от желания резултат за връщане на децата в училище

Красимир Вълчев: Далеч сме от желания резултат за връщане на децата в училище

България

|
Пет, 13 Юли 2018г. 14:00ч.
Красимир Вълчев: Далеч сме от желания резултат за връщане на децата в училище

Съвместната работа на институциите по механизма за обхващане и задържане на всички деца и ученици от предучилищна и училищна възраст има ефект, но сме далеч от желания резултат. Това коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на национален образователен форум в петък.

Започналата преди началото на настоящата учебна година кампания по връщането на децата в училище успя да върне около 22 хиляди деца обратно в клас, но около 1200 от тях отново са спрели да посещават учебни занятия, а новоотпадналите са 4500. Около 200 000 са общо децата извън образователната система, като за голяма част от тях се предполага, че са в чужбина.

Данните на МОН сочат три причини децата да не посещават училище. Първата е заминаването за чужбина, има и немалко деца, които са в епизодична миграция. Втората причина е липсата на отношение към образованието, а третата е икономическа.

Вълчев съобщи, че идната сряда ще се проведе съвместна среща с дирекциите "Социално подпомагане" и дирекциите на МВР, в присъствието на премиера Бойко Борисов, на която ще се обсъдят проблемите.

Вълчев подчерта още, че е много важна работата по съставяне на екипите и определяне районите на обхват.

Идеята е териториалната отговорност на общините да се разпредели между училищата и обхватът на децата да бъде един от показателите за оценка на училището.

Районите трябва да включват адресите, които са най-близо до детската градина и училището. Добре е те да се уеднаквят с тези за приема, смята още министърът.

На форума се обсъжда още обучението на деца от уязвими групи, целодневната организация на учебния процес и едносменния режим на обучение.

Участниците дискутираха и въпроси свързани с взаимодействието между Регионалните управления по образованието и общините.

mediapool.bg