Кламер БГ - Новини: "Лидл" е платила 450 000 лв за два парка в "Младост"

"Лидл" е платила 450 000 лв за два парка в "Младост"

България

|
Пет, 13 Юли 2018г. 15:38ч.
"Лидл" е платила 450 000 лв за два парка в "Младост"

"Лидл България" обяви, че компанията е инвестирала 450 000 лева в два парка в столичния квартал "Младост" и ги е предала за стопанисване на общината. Съобщението на фирмата е по повод обвързването на името й с гражданския протест срещу застрояване на парка в "Младост 3".

Организатори на протеста са арестуваната кметица на района Десислава Иванчева и Инициативен комитет "За зелен Младост". Те настояват https://www.mediapool.bg/arestuvanata-kmetitsa-na-mladost-organizira-protest-sreshtu-zastroyavane-na-park-news281332.html за спиране на строителството на 7-етажна сграда в парка, което вече е започнало. Отделно протестиращите информират, че има планове за строителството на 8-етажна сграда и два двуетажни обекта за търговската дейност на "Лидл".

Протестиращите искат парка да бъде опазен, а общината да компенсира инвеститорите с безконфликтни терени.

"Лидл" напомня, че започналото строителство няма нищо общо с компанията. Фирмата заявява, че е собственик на два имота в район "Младост". Като част от инвестиционния ангажимент на "Лидл" в района компанията е проектирала и изградила изцяло за своя сметка изцяло нов парк в "Младост 3" с площ 5.2 декара на стойност 220 000 лв.

"Паркът е пуснат в експлоатация през декември 2014 г. и е предаден за безвъзмездно ползване и стопанисване на Столична община, район Младост. Той е изграден като част от инвестиционен ангажимент при придобиването от страна на "Лидл България" на посочените два поземлени имота, а не като компенсаторно озеленяване", заявяват от компанията.

Отделно "Лидл" изразходва други 230 000 лева за реновиране на парк в местността "Сухото дере" в "Младост 4" с площ от 5.5 дка, съобщават от компанията. Паркът е реновиран като компенсация за изграждането на магазина на "Лидл" в "Младост 4" и е пуснат в експлоатация в края на май 2014 година.

"Изцяло невярно е внушението, че "Лидл България" предвижда осъществяване на строителство в имота, на територията на който е разположен паркът (причина за сегашните протести в "Младост 3" – б.р.)", се казва в съобщението на компанията.

mediapool.bg