Кламер БГ - Новини: Британската полиция откри бутилка с Новичок в дома на отровените

Британската полиция откри бутилка с Новичок в дома на отровените

България

|
Съб, 14 Юли 2018г. 09:50ч.
Британската полиция откри бутилка с Новичок в дома на отровените

Британската полиция съобщи, че нейни служители са намерили "малка бутилка", съдържаща нервнопаралитичното вещество “Новичок“ в дома на двамата британци, които се отровиха преди няколко седмици.

"В сряда, 11 юли, една малка бутилка бе открита по време на претърсването на къщата на Чарли Роули в Еймсбъри. Учените вече ни потвърдиха, че веществото, което се съдържа в бутилката, е Новичок", се казва в изявлението на полицията.

Тестът на веществото е проведен във военната лаборатория Портън Даун. Чарли Роули (45 г.) и партньорката му Даун Стърджис (44 г.) колабираха в къщата си в рамките на часове един на друг на 30 юни.

Стърджис почина в края на миналата седмица, докато Роули се възстанови и е в съзнание.

Полицията заяви, че са успели да говорят с него в опит да разберат как бутилката е попаднала в дома му.

Разследването продължава, за да се установи дали веществото, което е засегнало Роули и Стърджис, е било от една и съща партида, каквато е била използвана при аферата “Скрипал“. В началото на март в Солсбъри след контакт с „Новичок“ бившият руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка. Великобритания и редица други западни държави обвиниха за инцидента Русия.

"Проучванията са в ход, за да установят откъде идва бутилката и как е стигнала в къщата на Чарли", казва британската полиция.

mediapool.bg