Кламер БГ - Новини: Нинова: Засега БСП няма да напуска властта. Ние сме нейният стълб

Нинова: Засега БСП няма да напуска властта. Ние сме нейният стълб

България

|
Пон, 28 Фев 2022г. 20:05ч.
Нинова: Засега БСП няма да напуска властта. Ние сме нейният стълб

Нинова: Засега БСП няма да напуска властта. Ние сме нейният стълб

Независимо какво ще реши правителството за изпращане на военна помощ за Украйна, БСП "засега" няма да напусне управляващата коалиция, а само ще гласува "против" или "въздържал се" за предоставянето ѝ. Това се разбра от думите на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова пред бТВ.

"В този момент да падне правителството, или може би има опити да го свалят, е безкрайно безотговорно за България", аргументира се Нинова, чиято партия има различията с останалите формации във властта по повод войната в Украйна.

Проруската позиция на БСП и най-вече нежеланието за по-сериозни съюзнически ангажименти в НАТО практически до голяма степен съвпада с тази на военния министър Стефан Янев, чиято оставка поиска премиерът в понеделник. Преди ден депутатът от БСП Румен Гечев коментира, че "атака срещу министъра на отбраната е срещу правителството".

Сега обаче Нинова даде сигнал, че няма да създава проблеми с тази рокада. Обяснението й беше, че Стефан Янев е министър от квотата на "Продължаваме промяната", а всяка формация в коалицията има право да предлага и оттегля членовете на кабинета от своята квота.

Нинова отрече да има напрежение в управляващата коалиция. "Имали сме различни позиции не за пръв път в правителството, всеки един е бил свободен да си изразява позицията. Имаме взаимно уважение", каза тя, цитирана от БГНЕС.

"Нека да стане факт. Вървят всякакви слухове и има всякаква информация", каза тя в отговор на въпрос дали ще подкрепи разполагането на натовско разузнаване и въоръжение, което се очаква да бъде разгледано на предстоящото заседание в сряда на заседание на Министерския съвет.

По-рано пред бТВ Нинова обясни, че когато БСП е на различна позиция с останалите партии в правителството по темата с Украйна, тя и другите трима министри на БСП гласуват "въздържал се". По думите ѝ така е станало преди две седмици, когато Стефан Янев е внесъл докладна за разполагането на допълнителни сили от НАТО в България.

Нинова за пореден път обяви, че според БСП България не трябва да изнася оръжия за Украйна. Междувременно още в неделя премиерът Кирил Петков заяви, че България ще изпрати военно-логистична поддръжка на Украйна.

"Директно изнасяне на оръжия вече е включване във войната. Ние сме партия, която иска мир. Искаме да спрат и двете страни", каза Нинова.

По думите ѝ партньорите в коалицията уважават различното мнение на социалистите. Добави, че тя самата отговаря за "министрите на БСП и за политическите позиции на БСП".

"Ние (БСП- бел. ред) не сме някаква малка и изолирана група в правителството. Твърдя, може някой да реши, че е прекалено, че ние сме стълбът в правителството на сигурност, спокойствие и на балансиране на крайностите и крайните решения", каза Нинова.

Тя даде и пример за тази роля на БСП: "Едната крайност беше на "Демократична България" – никога ядрена енергетика. Другата беше нашата – само "Белене". Накрая, благодарение и на нашето присъствие на нашата стабилност, на нашия разум и сигурност, се стигна – ще имаме нова ядрена мощност", обяви Нинова.

mediapool.bg