Кламер БГ - Новини: Николай Денков: Президентството отказва диалог и това може да е вредно

Николай Денков: Президентството отказва диалог и това може да е вредно

България

|
Вт, 17 Окт 2023г. 14:53ч.
Николай Денков: Президентството отказва диалог и това може да е вредно

Николай Денков, сн. БГНЕС

Президентството не работи заедно с останалите институции в държавата и това може да се окаже вредно, предупреди премиерът Николай Денков.

"Ако има уважение и внимание може да се използва диалогът между институциите, за да изкристализират правилни решения и решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето. Със съжаление мога да кажа, че до момента има една институция, която не се включва в този процес - това е президентството. Това е разочароващо, и предвид ситуацията, която се развива около нас, това би могло да бъде доста вредно. Затова моят призив към всички институции е да търсим диалога , за да вземаме най-правилните решения", посочи Денков на среща с бизнеса, организирана от "Капитал".

"Вътрешното разделение пречи на тази държава да се справя със задачите, които има. Ние продължаваме да търсим този диалог, надявам се и другите институции да разберат, че те трябва да участват в него, защото това е тяхно задължение по конституция", добави Денков.

В дългосрочен план едноличното управление не е добро, каза премиерът в отговор на въпроса как се вземат решенията в новата политическа конфигурация.

Премиерът даде за пример промененото първоначално намерение на парламента за дерогацията при преработката на руски петрол.

"Решително бях против това, което видях като текстове. Обадихме се, казахме - това няма как да се реализира, то просто не е реалистично. Успяхме да обсъдим. Оттам беше променено между първо и второ четене. Това е само един пример за това, ако има уважение, ако има внимание, как може да се използва този диалог между различните институции, за да изкристализират, от една страна, правилни решения, а от друга страна - решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето".

По думите му на Денков цел на България е и влизането на страната в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Трябва да увеличим доверието в международен план, защото инвеститорите се интересуват от това! Трябва да стабилизираме политическата система, защото всички инвеститори в момента казват, че ако няма политическа стабилност, за тях това е проблем“, каза Денков.

Денков е "умерен оптимист" за влизането на България в еврозоната от 1 януари 2025 година.

По думите му, инфлацията в страната се нормализира.

"И има разбиране, че това не е изцяло в ръцете на българското правителство. От друга страна виждате, че инфлацията се успокоява и отново аз съм умерен оптимист, че ако няма значително ескалиране на конфликта в Близкия изток, всъщност, инфлацията ще продължи да пада в България и съответно ние имаме всички шансове, когато се подготвя конвергентния доклад, а това ще бъде февруари, март, април 2024 година, ние да имаме един доста добър доклад, ако вървим по пътя, по който вървим в момента, така че, да, това е напълно реалистично".

mediapool.bg