Кламер БГ - Новини: Нетаняху се надява да се върне на власт след днешните избори в Израел

Нетаняху се надява да се върне на власт след днешните избори в Израел

Свят

|
Вт, 01 Ноем 2022г. 13:13ч.
Нетаняху се надява да се върне на власт след днешните избори в Израел

Нетаняху гласува заедно със своята съпруга Сара, Сн. ЕПА/БГНЕС

Бившият израелски премиер Бенямин Нетаняху гласува на петите парламентарни избори в страната от по-малко от четири години и изрази надежда, "че ще завършим този ден с широка усмивка", съобщи Франс прес.

Нетаняху разчита доброто представяне на неговата формация "Ликуд", ултраортодоксалните партии и крайнодясната листа "Религиозен ционизъм" да позволят съставянето на дясно правителство след тези избори.

"Гласувайте днес за бъдещето на нашите деца, за бъдещето на нашата страна. Гласувайте добре!", призова от своя страна израелският премиер в оставка Яир Лапид, който гласува на парламентарните избори малко след като посети гроба на баща си. "Баща ми ми казваше през целия си живот: "Не забравяйте, че най-голямото чудо, което ни се е случило, е, че евреите имат своя собствена държава". Обещах му тази сутрин, че ще продължим да работим усилено, за да осигурим бъдещето на това чудо", подчерта Лапид.

Избирателните секции отвориха врати в 07:00 часа сутринта (05:00 ч. по Гринуич) в цялата страна и в Ерусалим и се очаква да продължат работа до 22:00 ч. (20:00 ч. по Гринуич). След това ще бъдат публикувани екзитполовете, последвани от първите официални резултати. Страната обаче ще е в напрежение до края на окончателното преброяване в четвъртък, тъй като тези избори изглеждат несигурни.

Около 6,8 милиона избиратели гласуват по пропорционалната система, като избират между около четиридесет листи, които основно се свеждат до два лагера: поддръжниците на десния експремиер Бенямин Нетаняху, съден за корупция, и поддръжниците на новата разнородна коалиция, водена от центриста Яир Лапид. Тази коалиция е уникална в историята на Израел, защото обединява партии от целия политически спектър и една арабска партия, като се опитва да убеди избирателите, че курсът, даден през последните месеци, трябва да бъде продължен.

Изборните власти съобщиха, че избирателната активност през първите три часа на гласуването е достигнала 15,9%, или с около едни пункт повече от активността по същото време на предишните избори, посочва Асошиейтед прес.

mediapool.bg