Кламер БГ - Новини: Русия не е решила струва ли си да ремонтира "Северен поток"

Русия не е решила струва ли си да ремонтира "Северен поток"

Свят

|
Вт, 01 Ноем 2022г. 14:32ч.
Русия не е решила струва ли си да ремонтира "Северен поток"

Русия не е решила струва ли си да ремонтира

Русия още не е решила дали си струва да ремонтира авариралите тръби на газопровода през Балтийско море "Северен поток". Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти във вторник, цитиран от ТАСС.

"Специалистите трябва да дадат заключение, но засега не е взето никакво решение", каза той в отговор на въпрос ще бъде ли ремонтиран газопроводът. Прессекретарят на президента Владимир Путин не пожела да каже ще продължи ли "Газпром" обследването на авариралите две тръби на "Северен поток" 1 и 2 и препоръча този въпрос да се зададе на оператора на газопроводите.

Преди ден руският държавен глава каза пред журналисти, че компанията "Газпром" е била допусната до мястото на взривовете на трите тръби на газопроводите.

По думите му е открита откъсната тръба с дължина 40 метра, а тръбите в резултат на експлозията се разминават с 269 метра.

"Това е очевиден терористичен акт", заяви Путин в понеделник.

"Това парче от тръбата, което беше изтръгнато, беше огънато на 90 градуса и изхвърлено на 40 метра встрани. Точно по посока на "Северен поток" 2, който също беше повреден, очевидно от тази експлозия и фрагменти, останките от тази тръба", каза президентът на Руската федерация.

По думите му е трудно да се контролира всичко, защото е в специалната икономическа зона на Дания, Швеция, след това към Германия.

Инцидентът с три от тръбите на един от основните газопроводи от Русия към Европа стана на 26 септември край датския остров Борнхолм и в шведски води.

Всички са на мнение, че става въпрос за саботаж, но все още няма версия кой стои зад него.

Разследването се води от Дания, Швеция и Германия с помощта на Европейската комисия. На по-ранен етап Русия се оплака, че не е допускана до участие в него.

mediapool.bg