Кламер БГ - Новини: Ферма за криптовалута крадяла на час ток колкото за 5 домакинства месечно

Ферма за криптовалута крадяла на час ток колкото за 5 домакинства месечно

България

|
Пон, 14 Дек 2020г. 15:09ч.
Ферма за криптовалута крадяла на час ток колкото за 5 домакинства месечно

Незаконна ферма за криптовалута в софийското село Хераково е крадяла за час ток колкото изразходват 4-5 домакинства месечно. Работата й е прекратена след сигнал от ЧЕЗ до МВР. По случая е започнало разследване.

Сигналът е подаден, след като от електоразпределителното дружество установяват огромна консумация на енергия по един от електропроводите. При проверка на място установяват незаконно включване към мрежата. Става дума за сграда в стопанския двор на селото, където са били складирани т.нар. копачки за криптовалута.

Полицията влиза вътре, но не намира хора. Има само три кучета и огромно количество техника.

"Първо, имаме техника, свързана с преноса на електричеството и преобразуването му в такова, каквото може да бъде ползвано. Имаме множество техника, свързана с придобиването и копаенето на криптовалута - така наречените копачки. Малко над 500 са така наречените устройства за копаене на криптовалута", обясни районният прокурор на Сливница Пламен Петков.

Към момента разследващите нямат данни чия е техниката. Имотът е бил отдаден под наем, но има данни, че впоследствие е бил преотдаден. По случая няма арестувани.

Крадците на ток стават все по-находчиви, заяви Филип Йорданов от ЧЕЗ. Той припомни, че през лятото е имало подобен случай в Кюстендил. И там, и в Хераково незаконното включване към мрежата е направено професионално, каза Йорданов.

По случая в Кюстендил бяха задържани двама души.

Тенденцията за подобни кражби бе очертана още през пролетта на 2019 г.

Случаи за незаконни копачки на виртуална валута бяха регистрирани и на територията на ЕВН.

mediapool.bg