Кламер БГ - Новини: "Не си говорим сериозно". Докъде стигна изчистването на спорната история със Северна Македония

"Не си говорим сериозно". Докъде стигна изчистването на спорната история със Северна Македония

България

|
Ср, 08 Фев 2023г. 15:11ч.
"Не си говорим сериозно". Докъде стигна изчистването на спорната история със Северна Македония

Сн. БГНЕС

"Почти не се говори сериозно". Така съпредседателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев описа работата й през последната година.

По думите му в екстремно студените отношения, с много високо напрежение между двете държави в момента е много трудно комисията да работи спокойно по темата за Гоце Делчев и "да позволи някакво решение, което ще допринесе още повече за успокояване на отношенията между Република Северна Македония и България и развитието им в правилната посока".

"Идеята за съвместно честване, не само на Гоце Делчев, между България и Република Северна Македония е да се успокоят още повече отношенията между двете държави и да се допринесе за още по-голямо разбирателство между двете общества, но в съвместната историческа комисия за Гоце Делчев от година "почти не се говори сериозно", казва в Драги Георгиев в интервю за Гласът на Америка

"Не можем да останем имунизирани срещу това, което се случва в обществото и всички тези политически катаклизми, напрежение, неразбирателства, ежедневни политически борби, които се случват циклично в македонско-българските отношения несъмнено се отразяват на работата на комисията. Почти редовно, във всички тези разправии и политически изказвания се споменава комисията, историята, темите, по които работи комисията и всичко това се отразява на атмосферата в самата комисия", посочи той, цитиран от БТА.

"Като че ли има тенденция македонско-българските отношения да бъдат циклично атакувани в определени периоди, за да се наруши краткият период на спокойствие. Явно някой има нужда от това и когато спокойните и добри отношения продължат известно време и работата върви в правилната посока, се случват инциденти, които очевидно, имайки предвид историята на предишни инциденти, се правят обмислено по предварително режисиран сценарий. Смятам, че ситуацията ще се успокои, но има сили (които търсят напрежение) и няма да се изненадам, ако след два месеца по някакъв повод се случи същото", каза Георгиев.

Той припомни, че съвместната историческа комисия е приела препоръка за съвместно честване на Кирил и Методий, Климент Охридски, Наум и Цар Самуил, а по отношение на учебниците са приети препоръки за пети клас в българската образователна система и за шести клас в образователната система в Република Северна Македония.

Следващото заседание на комисията е насрочено за 16 и 17 февруари в София.

Миналата година двете държави се разбраха комисията трябва да постигне напредък и да започне да заседава по-често, но двустранните отношения затънаха в нова криза, въпреки че България отвори вратата на Скопие за започване на преговори за членство в Европейския съюз под условия.

Комисията бе формирана съгласно договора за добросъседство от 2017 година, но не постигна очакваните резултати и години наред работата ѝ буксува.

mediapool.bg