Кламер БГ - Новини: Прокуратурата не казва кой е платил посещението на Гешев в САЩ

Прокуратурата не казва кой е платил посещението на Гешев в САЩ

България

|
Ср, 08 Фев 2023г. 15:48ч.
Прокуратурата не казва кой е платил посещението на Гешев в САЩ

Снимка: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по време на посещението си в САЩ и прокуратурата не е плащала за пътя и престоя му там. Това става ясно от отговори на държавното обвинение на запитване от Mediapool.

"Посоченото пътуване не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България. Такива не са разходвани и в каквато и да било връзка с осъщественото пътуване", пише в отговора.

В лично качество

За това, че Гешев е посетил Вашингтон в лично качество, се разбира едва сега.

Самата визита бе оповестена като официална в сайта на прокуратурата, където на 30 януари бе поместено съобщение: "Главният прокурор е на посещение в САЩ за участие в 71-та годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент".

След това сайтът на прокуратурата публикува съобщение за участието на Иван Гешев в международна дискусия в Конгреса на САЩ, посветена на последиците от руската агресия в Украйна.

Информациите в сайта на прокуратурата за отпускарските преживявания на началника й в САЩ бяха придружени със снимки.

Планираните внушения, че Гешев е доверен партньор на Вашингтон, тъй като е поканен да участва в тазгодишното издание на Националната молитвена закуска, която по традиция се организира под патронажа на американския президент, се натъкнаха на проблем още от самото начало.

От посолството на САЩ в София заявиха, че нямат нищо общо с организацията на пътуването.

После се разбра, че участието на Гешев в молитвената закуска ще се сведе до онлайн наблюдение на приветствието на президента Джо Байдън, тъй като форматът на закуската от тази година е променен, а кръгът на гостите силно стеснен. Това съобщиха редица американски издания, сред които и Washington Post.

Накрая се оказа, че главният прокурор получил покана от конгресмена Пийт Сешънс. Именно с него бе една от срещите му, както и с Робърт Адерхолт, член на Камарата на представителите. Прокурорските пресцентър съобщи и за срещи с някогашния сръбски външен министър Вук Драшкович и Ахмет Шала, бивш финансов и икономически министър на Косово.

Това не е обществена информация

Макар да заяви, че Гешев е бил в отпуск и не е харчил бюджетни пари, прокуратурата отказа да отговори дали с него са били командировани служители и за чия сметка. В отговора, подписан от заместничката на Гешев Красимира Филипова е записано, че това не е обществена информация.

Но все пак обществото би трябвало да знае на чия издръжка пътува главният прокурор (и придружаващите го лица). Както е известно, няма такова нещо като безплатен обяд. И затова не е прищявка на медиите да разберат кой плаща пътя и престоя му в САЩ.

mediapool.bg