Кламер БГ - Новини: Премиерът към Гешев: Българите плащаме доста за нивото на правосъдието ни

Премиерът към Гешев: Българите плащаме доста за нивото на правосъдието ни

България

|
Четв, 17 Фев 2022г. 17:22ч.
Премиерът към Гешев: Българите плащаме доста за нивото на правосъдието ни

Премиерът към Гешев: Българите плащаме доста за нивото на правосъдието ни

"Бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента. Всички българи плащаме прекалено голяма цена, особено за нивото на правосъдие, което имаме", коментира в четвъртък премиерът Кирил Петков на фона на острите критики от главния прокурор Иван Гешев за намаляването на проектобюджета му с 20 милиона лева. Премиерът Петков представи прехвърлянето на тези пари като "инвестиция в иновациите и науката".

По-рано същия ден Пленумът на Висшия съдебен съвет отказа да отправи изричен призив към изпълнителната власт за увеличаване на бюджета на прокуратурата, но подкрепи протеста на прокуратурата срещу орязването на проекта й за бюджет. Най-голям шум по темата вдигна Гешев, който нарече решението "тържество на мафията".

Няма да се молим за пари

Представляващият член на ВСС Боян Магдалинчев обяви, че кадровиците "няма да се молят за пари", защото това ги поставя в зависимост. "Държавата е длъжна да осигури необходимия финансов ресурс на органите на съдебната власт, за да може да функционират нормално", каза Магдалинчев.

Без никакво съмнение орязването на бюджета на държавното обвинение е политически ход, насочен срещу главния прокурор Иван Гешев. Както Mediapool писа още през декември, ударът срещу Гешев през бюджета бе неминуем, предвид публичните изказвания на новия правосъден министър Надежда Йорданова.

Изричното решение на ВСС да не иска допълнително пари е необяснимо, предвид обичайното поведение на кадровиците по време на бюджетната процедура. Те никога не са имали скрупули да искат допълнителни средства от управляващите и да спорят по проектите, което доведе до двойно нарастване на съдебния бюджет през последните десет години. Най-голямо за периода бе увеличението на бюджета на прокуратурата, която получаваше щедро от предишното правителство и за издръжката на Бюрото по защита на Гешев. В същото време използването на съдебния бюджет не е станало по-прозрачно.

Пред ВСС Гешев обяви, че управляващите нарушават основни конституционни принципи, засягат върховенството на закона и независимостта на съдебната система. Според него прокуратурата няма да има да си плаща сметки за ток, вода и отопление, нито да плаща експертизите по делата и други неща.

"МВР отдавна не плаща редовно или въобще не плаща на експерти. Сега ще сме в положение и прокуратурата да не плаща. Може да се стигне до затваряне на някои прокуратури и за спиране на функционирането им. И когато това стане, ние ще се обърнем към общия съдебен бюджет. Целта на това предложение е да се създаде допълнително напрежение между прокуратурата и съда", каза Гешев.

Той допълни, че в един момент недостигът трябва да бъде покрит от държавата, а дотогава прокуратурата няма да работи. "Ако това е целта и ако някой това нарича реформиране – това ще е невероятно. Ефективността ще е равна на нула", каза още Гешев.

Членове на Прокурорската колегия обясниха, че от около 330 милиона лева, парите за функционирането на прокуратурата (извън заплати и битови сметки) ще останат само 14 млн. лева.

Атанаска Дишева репликира тезата на Гешев, че прокуратурата не трябва да се моли, за да работи за българските гражданите. "Българските граждани също не трябва да ви се молят, за да работите", каза тя.

Бюджетът на прокуратурата за 2022 г. е увеличен с 2.4% спрямо миналата година, но е намален с 20 милиона лева, спрямо исканията на ВСС и главния прокурор. Прокуратурата е недоволна, че тези пари са крайно недостатъчни на фона на увеличението на заплатите на прокурорите и съдебните служители, както и инфлацията в страната.

"На фона на драстичното увеличение на цените на всички услуги, доставки, материали, планираното увеличение на минимална работна заплата ще доведе до невъзможност да бъде осигурено финансиране на разходите пряко свързани с магистратската работа по досъдебното производство и разследването, а именно – възнагражденията на вещите лица по възлаганите експертизи – през 2021 г. разходите възлизат на 4 млн. лв., а разходите за преводи по дела за 2021 г възлизат на 1,2 млн. лв.", казва Гешев.

Хонорарът на вещите лица по делата се увеличава 9.2%, което означава увеличение на разходите с поне 500 000 лв.

Надежда Йорданова: Това не е наказателна акция

По-късно правосъдният министър Надежда Йорданова от "Демократична България" посочи пред журналисти, че не става дума за наказателна акция, а за нормална процедура в разглеждането на един законопроект между първо и второ четене.

"Бездействието на прокуратурата струва скъпо. България има една от най-високите бройки прокурори на глава от населението, харчим най-голям процент от БВП за правосъдие, а усещаме ли правосъдие? Все още нямаме въведено програмно бюджетиране. Не става дума за никаква наказателна акция", каза тя пред журналисти в парламента.

Йорданова подчерта, че разходите за почивни станции и тренировъчни помещения на прокуратурата са два пъти по-високи от тези общо за всички съдилища.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също подчерта, че орязването не е наказателен ход.

"Докато Гешев е главен прокурор, ще бъдат използвани всички легитимни, законови, съобразени със стандартите средства да се търси отчетност на прокуратурата дали работата й е ефективна. Естествено е това да доведе до съпротива. Това не е наказателен ход срещу Иван Гешев, става дума за постепенно ограничаване безконтролността на прокуратурата, което е и във фундамента на управляващата коалиция. Естествено, когато ограничаваме тяхната безконтролност, те ще кажат – това е противозаконно", посочи Иванов.

Объркването на Асен Василев

За парите на прокуратурата финансовият министър Асен Василев коментира в парламента, че са те орязани, защото не било нормално да са толкова много спрямо БВП. В България парите парите били 0.7% от Брутния вътрешен продукт (БВП), а в Европа средно били 0.3%.

Коментарът на финансовия министър не уцелва особено темата, защото в случая се режат парите на прокуратурата, а той има предвид бюджета на цялата съдебна власт, в която влизат още съдилищата, Висшият съдебен съвет, правосъдния институт и съдебния инспекторат.

Бюджетът на съдебната власт следва особеностите на всяка държава. В много европейски държави бюджетът на съдебната власт представлява само парите за съда, а прокуратурата има отделен бюджет или е част от бюджета на изпълнителната власт. В България всичко е на едно място, защото прокуратурата е част от съдебната система.

ДПС в един хор с Гешев

От ДПС пък повториха тезата на прокуратурата. "Както чух днес, главният прокурор е казал, че това е победа на мафията. Да, за съжаление, изпълнителната власт е в услуга на мафията в България, изпълнителната власт не е в услуга на българските граждани", каза Хамид Хамид.

По думите му при увеличение на бюджета от над 13 милиарда е необяснимо намаляването на бюджета на съдебната система. "Това е лична фиксация спрямо главния прокурор, това е фиксация на управляващите, това е опит за подчиняване на съдебната система, доминиране над съдебната система", посочи той.

mediapool.bg