Кламер БГ - Новини: Петков: Протестирайте, но внимавайте за хулигани

Петков: Протестирайте, но внимавайте за хулигани

България

|
Четв, 17 Фев 2022г. 17:23ч.
Петков: Протестирайте, но внимавайте за хулигани

Снимка: БГНЕС

Правителството има информация за готвени провокации по време на протеста срещу зеления сертификат, организиран от партия "Възраждане" идната сряда. Това заяви в Брюксел премиерът Кирил Петков. По думите му в ядрото на недоволството от ограниченията ще са малка група хора. Очаквало се обаче да се включи и друга.

"По наша информация, която идва и ще бъде включена към този протест, само за да показва несъгласие с българското правителство по неясни теми. Част от криминалния контингент от различните райони на България ще бъдат включени, за да се опитат да направят провокации", заяви той.

Ден по-рано правителственият говорител Лена Бориславова направи гаф, заявявавайки, че се очаква криминални елементи да помагат в организацията на полицейския протест, който пък е насрочен за уикенда. Няколко часа по-късно вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че е станала грешка и че е изключена подобна опасност.

В Брюксел Петков коментира, че разбира недоволните от зеления сертификат. Той обясни, че цялото правителство иска това ограничение да отпадне, но изчакват да се намали рискът за здравната система.

"Така че за хората, които са там за зеления сертификат, разбирам, протестирайте, въпрос на време е преди да отпадне. Но внимавайте с другите, които не са от вашата група, които са изпратени там, само за да правят хулигански прояви", заяви той.

Премиерът коментира, че било трудно да се вземат мерки превантивно, "защото формата на протест е част от демокрацията", но трябвало всички да са наясно, че полицията има информация какво се готви.

На протеста на "Възраждане" няма да има провокатори, каза по-рано лидерът на партията Костадин Костадинов. Той допълни, че такива твърдения е имало и от предишното правителство.

"Не е нова практика преди протести правителството да прибегне до пропаганден ход", каза той.

При предишния протест на партията на 12 януари имаше опит за нахлуване в парламента.

mediapool.bg