Кламер БГ - Новини: Антон Кутев напусна Националния съвет на БСП

Антон Кутев напусна Националния съвет на БСП

България

|
Четв, 17 Фев 2022г. 18:56ч.
Антон Кутев напусна Националния съвет на БСП

Антон Кутев

Бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев, които е един от критиците на лидера на БСП Корнелия Нинова, обяви, че е напунал Националния съвет на БСП.

"Уважаеми другари, колеги и приятели, днес напуснах Националния съвет на БСП.

След близо две десетилетия, в които бях избиран в този изключително важен за мен обществен орган, днес, поради задълбочаващите се политически различия с тясното политическо ръководство на партията, се налага да го напусна", написа той във Фейсбук.

Кутев посочи, че поводът за решението е, че "не искам да участвам нито в разразилите се персонални "чистки" в партията, нито в профанизирането на лявата идеология, на които ставаме свидетели през последните години".

"Имам различия, които са идеологически, политически, кадрови и не на последно място, смятам, че модерните политически технологии са ключови за успеха на всяка политическа формация, а ръководството на БСП с всяка следваща своя стъпка се отдалечава от модерността. Партията за мен е единство на идейни съмишленици, а безскрупулното отстраняване и омаскаряване на партийните опоненти е практика от отдавна преминали времена, за които историята вече нееднозначно се е произнесла", написа Кутев.

Според него сегашното тясно ръководство на партията все повече се отдалечава, както от съвременните европейски лявоцентристки формати, така и от социалистическата идеология, замествайки ги с ниско профилен популизъм, реваншизъм и несъстоятелна носталгия.

"Оставам редови член на БСП с упоритата и наивна надежда, че оттласкването от дъното е възможно, макар да съм напълно убеден, че това не може да се случи в този ръководен състав на БСП", посочва Кутев.

През ноември той подаде оставка като говорител на служебното правителство именно заради напрежение между него и Корнелия Нинова.

След парламентарните избори Нинов обяви, че той е ангажирал кабинета, когато е поискал оставката ѝ заради слабите изборни резултати на социалистите. Тогава той подаде оставка, но уточни, че е поискал оставката на Нинова от поста и на председател на БСП в качеството си на член на БСП от повече от две десетилетия, в това число над 15 години член на Националния съвет на партията към онзи момент.

Решението на Кутев да напусне широкото ръководство на БСП идва в момент, в който неофициално все повече се говори, че ще бъде създадена нова лявоцентристка партия. Медийни публикации обявиха, че това е проект на президента Румен Радев, но по информация на Mediapool държавният глава няма пряка връзка с него.

Очаква се новата формация да е около Мая Манолова, но не тя ще бъде лицето ѝ. Медии спрягаха за лидери евродепутата Иво Христов, както и бившия служебен вицепремиер Атанас Пеканов. И двамата отрекоха да имат такива намерения. По информация на Mediapool Пеканов все пак е изразил готовност да помага на проекта като анализатор и съветник, но не и като пряк участник в него.

Решението на Кутев идва ден, след като ръководството на БСП атакува лидера на столичните социалисти Калоян Паргов. В сряда централата на партията пусна съобщение до медиите, че активисти от столичната организация искат наказание за председателя ѝ Паргов за дейността му в Столичния общински съвет. Последва опровержение от БСП-София, откъдето посочиха, че информацията е подвеждаща.

mediapool.bg