Кламер БГ - Новини: МВР прати на Гешев информация за 19-те от списъка на Петков

МВР прати на Гешев информация за 19-те от списъка на Петков

България

|
Пет, 18 Фев 2022г. 11:24ч.
МВР прати на Гешев информация за 19-те от списъка на Петков

Снимка: БГНЕС

МВР е изпратило на прокуратурата информация за 19-те души от списъка на премиера Кирил Петков. Това става ясно от съобщение на силовото ведомство. Не се уточнява каква и в какъв обем е изпратената информация.

До размяната да тези данни се стигна, след като министър-председателят отнесе в прокуратурата списък с публична информация за хора, за които има подозрения, че може да са извършили престъпления. Петков бе привикан след среща с главния прокурор Иван Гешев, по време на която бе попитал защо държавното обвинение не работи срещу определени хора. Гешев разтълкува думите му като знак, че премиерът разполага с информация за извършени престъпления и му бе пратена призовка.

При явяването си за разпит Петков спомена имената на Младен Михалев-Маджо и на Христофорос Аманатидис-Таки. По-късно коментира, че е предал 19-те имена на 20-тия от списъка, намеквайки, че това е Гешев.

От тогава главният прокурор не е коментира казуса. През последните дни той е съсредоточен върху намерението на правителството да намали бюджета на съдебната власт, което според него ще доведе до невъзможност прокуратурата да си поема разходите. Това Гешев определи като "празник за мафията".

Министър-председателят пък му отговори, че в момента плащаме твърде скъпо за нивото на правосъдие. Висшият съдебен съвет също се изказа против намеренията на правителството, но заяви, че няма да се моли за пари.

Няколко дни след разпита на премиера бившият евродепутат Николай Бареков обяви, че имал собствен списък, който също бе предаден на прокуратурата. В него фигурирали имената на премиера и на финансовия министър Асен Василев. Този списък също бе изпратен на МВР с искане за информация за споменатите в него.

mediapool.bg