Кламер БГ - Новини: Надзорът на НЗОК не е забелязал "системни нарушения" на Салчев

Надзорът на НЗОК не е забелязал "системни нарушения" на Салчев

България

|
Пон, 23 Ян 2023г. 15:15ч.
Надзорът на НЗОК не е забелязал "системни нарушения" на Салчев

Надзорът на НЗОК не е забелязал

нарушения" на Салчев" style="float: right; margint-left: 1.5em;" />

Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е констатирал системни нарушения в работата на отстранения управител Петко Салчев, става ясно от дискусия по темата на заседанието на 12 януари. Синдикатите и част от бизнеса в надзора се застъпват открито за Салчев. Представителят на частните болници от квотата на КРИБ е с известни резерви към подобно становище. Държавната квота запазва неутралитет, а гласът на пациентите по темата изобщо не се чува, но в крайна сметка е формирано становище в този дух. Това става ясно от стенограмата от заседанието – ден преди Салчев да бъде освободен предсрочно от поста с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Български възход" в парламента.

Официалните мотиви за махането на Салчев бяха лошата му комуникация с Лекарския съюз, както и системно нарушаване на задълженията му като управител, в това число неизпълнение на решения на Надзорния съвет. Часове преди Салчев да отиде на изслушване в парламентарната здравна комисия по въпросните обвинения, темата е повдигната на заседанието на надзора от Боян Бойчев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), който предлага надзорниците да споделят своите впечатления от работата си със Салчев и да гласуват точка в дух, че "Надзорният съвет не е установил системни неизпълнения на управителя на здравната каса". Той е подкрепен от представителите на синдикатите – Иван Кокалов (КНСБ) и Теодор Василев (КТ "Подкрепа").

"Аз лично съм съгласен, защото Надзорният съвет винаги взима решения, след като има внесени от управителя документи, защото по принцип управителят сам по себе си не може да произвежда никакви действия. Аз мисля да подкрепя едно такова решение, защото Надзорният съвет не е констатирал системно неизпълнение на решения на Надзорния съвет от страна на управителя. Аз лично ще подкрепя едно такова решение и ще го гласувам", казва Кокалов.

"И аз подкрепям едно такова решение, защото мисля, че по никакъв начин управителят не затормозява работата на Надзорния съвет и дейността на НЗОК, особено по отношение на комуникацията с Лекарския съюз. Напротив, неговата позиция е отстояване на интересите на НЗОК и осигурените лица може би е довело до такова превратно тълкуване от страна на лекарския съюз, които може би считат, че 18 някои от техните интереси са засегнати. Това не кореспондира с основата - управителят е назначен и Надзорът взима решения", посочва от своя страна Василев.

Резерви срещу идеята изразява адвокат Свилена Димитрова – председател на Българската болнична асоциация, в която членуват предимно частни и няколко общински болници и която е представител на КРИБ в надзора на НЗОК.

Димитрова не е съгласна да се прави такава констатация, без да е ясно какви са точно обвиненията срещу Салчев. Самият Салчев също казва, че не е запознат с конкретиката.

Председателят на надзора и зам.-министър на здравеопазването Александър Златанов заявява, че не вижда смисъл от гласуване, но може да се излезе със становище, като с това гласовете на многобройната държавна квота по темата се изчерпват. Представителят на пациентите не взима отношение по темата, но в крайна сметка е оформено становище от надзорниците.

След отстраняването на Салчев НЗОК се управлява от подуправителката Йорданка Пенкова, като в петък депутатите удължиха от 1 на 6 месеца периода за избор на нов управител.

mediapool.bg