Кламер БГ - Новини: Над 20 дни жители на Ловеч дишат амоняк от склад за замразени храни

Над 20 дни жители на Ловеч дишат амоняк от склад за замразени храни

България

|
Четв, 26 Май 2022г. 15:58ч.
Над 20 дни жители на Ловеч дишат амоняк от склад за замразени храни

Над 20 дни жители на Ловеч дишат амоняк от склад за замразени храни

Повече от 20 дни жители на Ловеч дишат амоняк от склад за съхраняване на плодове и зеленчуци. Причината е изтичане на взривоопасното вещество от хладилната инсталация.

На 20 май началникът на регионалния отдел на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" Северозопаден Светла Господинова издава заповед за спиране на съоръжението, но и до днес то продължава да работи, съобщиха от община Ловеч.

По този повод кметът на Ловеч Корнелия Маринова алармира министри и държавни институции за проблема с изтичащия амоняк. Тя настоява да бъдат предприети "радикални действия на контролните органи и да бъде спряна от експлоатация инсталацията за охлаждане в ловешкото предприятие "Мелта-90" АД, за да се опази живота и здравето на жителите на Ловеч".

Историята

В началото на май жителите на съседния на предприятието жилищен квартал усещат силна миризма на амоняк и подават сигнали до съответните институции.

На 10 май със заповед на кмета на Ловеч е назначена Междуведомствена комисия за извършване на проверка за установяване на фактическото състояние на хладилно-амонячната инсталация с нормативните изисквания за безопасност.

В хода на проверката е установено, че съоръженията с повишена опасност (СПО) на територията на "Мелта-90" се експлоатират с изтекъл срок на технически преглед.

"Всички съоръжения с повишена опасност са спрени от експлоатация със запис в ревизионната книга и заповеди за спиране", се казва в съобщението на община Ловеч.

В него е посочено, че въпреки издадените заповеди опасните съоръжения не са спрени от експлоатация.

Рисковете

"С безотговорните си действия ръководството на "Мелта-90" АД излага на риск живота и здравето на гражданите", се казва в съобщението на общината.

В него е посочено, че не е задействан Авариен план за действие на "Мелта-90" АД в случай на авария - инцидент с изтичане на амоняк, авария в електрозахранването и електроинсталациите.

За това от общината молят да бъдат предприети спешни и ефективни действия от страна на компетентните институции с цел опазване живота и здравето на гражданите.

Писмото е изпратено до министъра на екологията Борислав Сандов, вътрешният министър Бойко Рашков, здравният министър проф. Асена Сербезова, до Държавна агенция "Национална сигурност", до главния директор на главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" Григор Къшов, до областния управител Виктор Стойчев и до Окръжна прокуратура – Ловеч.

"Мелта 90" обжалва заповедта за спиране

Междувременно ловешкото предприятие "Мелта 90" е обжалвало заповедта за спиране на хладилната инсталация пред главния директор на главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" Григор Къшов.

Това обаче не отменя задължението на собствениците на "Мелта 90" да спрат опасната инсталация, каза Григор Къшов пред Mediapool.

Като аргумент да не спре опасната инсталация Андрей Тенев е посочил, че в момента там се съхраняват около 700 - 800 тона плодове и зеленчуци. Освен това внезапното спиране на охлаждащата система представлява риск не само за разваляне на съхраняваната продукция, но и опасност за предизвикване на авария на самото съоръжение. Mediapool не успя да се свърже с управителят на "Мелта 90" Андрей Тенев.

Преди дни пред БТА той коментира, че е нормално да има миризма на амоняк от съоръжението. По думите му "става въпрос за лек мирис, защото амонякът си е ароматен".

"Аварийни ситуации, свързани с изтичане на амоняк не сме имали, с изключение на миналата седмица, когато имахме малка авария. Докато се опитвахме да я отстраним, се получиха няколко дни поред малки утечки в процеса на работата", заяви Андрей Тенев пред БТА.

Хладилната инсталация е изградена в периода 1982 -1988 година. По време на проверката са установени на няколко места компрометирани участъци в инсталацията за охлаждане, която работи с 8 тона амоняк.

В отчетния си доклад за дейността на "Мелта 90" дружеството посочва, че инсталацията му отговаря на всички изисквания, притежава сертификати и може да работи в следващите 8 - 10 години без риск от неконтролирано изтичане на амоняк.

През 2019 г. е бил направен основен ремонт на един от големите компресори на амоняк, актуализиран е бил и софтуера за дистанционен контрол на температурите в хладилните камери и режима на работа на съоръженията.

Собственик на "Мелта 90" е "Наш дом България АД Холдинг", което държи над 99% от акциите на компанията. Капиталът на дружеството е над 2 млн. лв. През последните години фирмата работи на загуба, заради високите разходи на ток, става ясно още от финансовия отчет. Оборотът му за 2019 г. е бил около 500 000 лева. "Мелта 90" е сред големите длъжници на община Ловеч.

Ръководството на компанията полага усилия за утвърждаването на предприятието, като най-големия промишлен хладилник за прераробтка и съхранение на плодове и зеленчуци в региона, е посочено в отчета.

mediapool.bg