Кламер БГ - Новини: Наблюдението на Брюксел ще отпадне само след "осезаеми резултати"

Наблюдението на Брюксел ще отпадне само след "осезаеми резултати"

България

|
Пет, 08 Апр 2016г. 16:32ч.
Наблюдението на Брюксел ще отпадне само след "осезаеми резултати"

"Европейската комисия очаква от България осезаеми резултати. Това е, което искаме и което трябва да видим, за да се прекрати Механизмът за сътрудничество и проверка". Това каза в петък в София еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова след срещата си с правосъдния министър Екатерина Захариева.

"Дали Механизмът (за наблюдение) ще бъде прекратен за България зависи от развитието на нещата в държавата ви и от постиженията на България. Има няколко критични цели за тази година, които трябва да се постигнат от страната ви. Някои от тях са изостанали от 2015

година. От разговорите, които имах с главния прокурор и с министър Захариева останах с много добри впечатления, че сте на прав път", каза още еврокомисарят.

Вера Юрова не отговаря пряко за мониторинга на Брюксел, който е в ресора на Генералния секретариат на Европейската комисия. Със сигурност нейното изказване е знак, че България няма да мине метър покрай успехите на Румъния в борбата с корупцията по върховете на властта. Очаква се в началото на следващата година ЕК да препоръча отпадането на мониторинга за Букурещ и продължаването му за България.

"Това, от което има нужда в България, са устойчиви резултати, а за да ги има тях, трябва да има устойчива политическа воля, което виждам на лице в България”, допълни Юрова.

В средата на март евродепутати на ГЕРБ организираха с БСП, ДПС и главния прокурор офанзива в Брюксел срещу "неефективния" мониторинг. Чрез този инструмент вече десета година ЕК настоява България да покаже резултати в борбата срещу корупцията по върховете на властта. Тъй като такива няма, а и не се очакват скоро, атаката бе съсредоточена не срещу корупцията, а върху доклада, който постоянно казва, че борба с корупцията няма.

Същите тези партии заедно със Сотир Цацаров застанаха срещу радикалната съдебна реформа и създаването на независима прокуратура по румънски модел. Резултатът е, че върху българската прокуратура бе наложен безпрецедентен европейски мониторинг, който включва наблюдение на работата и по висящи дела.

Еврокомисарят Вера Юрова за пореден път напомни, че България се нуждае от присъди срещу корумпираните, но постигнати чрез прозрачни съдебни процедури, основаващи се само на закона.

В отговор на въпрос дали е възможно наблюдението върху София да падне с политическо решение, тя обясни, че дори и политическите решения се взимат на базата на някакви постигнати резултати с честни и справедливи методи.

"Бих искала в разумен срок механизмът да бъде прекратен, но, за да се случи това трябва да се изпълнят задачите, които България има на дневен ред от миналата и тази година. Бихме искали да видим и повишаване на общественото доверие спрямо съдебната власт и прокуратурата в България. Това доверие е ясен сигнал, че се постигат ясни резултати”, каза Юрова.

Знаково е, че за първи път високопоставен представител на ЕК разделя в своето изказване българския съд и българската прокуратура. Досега те винаги бяха поставяни под общия етикет "съдебна власт". Сега Брюксел дава сигнал, че отговорността ще се персонализира. По отношение на общественото доверие съдът и прокуратурата са двете институции в държавата, които се ползват с най-нисък рейтинг. Те са одобрявани от 10% от българите, а недоверието към тях е 70%, според последното проучване на "Екзакта рисърч".

Еврокомисарят е провела срещи с главния прокурор Сотир Цацаров, представители на Съюза на съдиите в България, както и с вицепремиера Меглена Кунева. Тя ще се срещне още с премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и с вицепремиера Ивайло Калфин.

mediapool.bg