Кламер БГ - Новини: Първият мандат за кабинет вече е в ръцете на ГЕРБ. Мария Габриел подала оставка като еврокомисар

Първият мандат за кабинет вече е в ръцете на ГЕРБ. Мария Габриел подала оставка като еврокомисар

България

|
Пон, 15 Май 2023г. 18:11ч.
Първият мандат за кабинет вече е в ръцете на ГЕРБ. Мария Габриел подала оставка като еврокомисар

Радев връчи първия мандат на Мария Габриел, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи в понеделник първия мандат за съставяне на кабинет на номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел, която ще има седмица да го върне, без значение дали е изпълнен.

Малко по-късно председателят на европейската комисия Фон дер Лайен обяви, че е получила и приела оставката на Габриел като еврокомисар.

"Приех оставката ѝ. Бих искала да благодаря на Мария Габриел за нейната служба като комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В продължение на три години и половина в тази си роля тя допринесе много за постигането на напредък по приоритетите на комисията в тази област", се казва в изявление на фон дер Лайен.

Тя пише още: "Пожелавам на Мария Габриел всичко най-добро и съм уверена, че нейният европейски опит в този и в предишния колегиум на членовете на комисията ще бъде полезен за България".

Изпълнителният зам.-председател Маргрете Вестагер и зам.-председателят Маргаритис Схинас поемат отговорност за ресора на Габриел. Вестагер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, а Схинас - за образованието, културата и младежта.

След като получи папката с мандата Габриел обяви, че ще направи всичко по силите си, за да има България работещо правителство – експертен кабинет с ясна програма и цели.

"Ще разчитам на широка подкрепа по важните приоритети за страната ни... Обединени сме, способни да направим всичко възможно за нашия общ дом – България", посочи Габриел.

"Моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитета на България. Затова искрено вярвам, че подкрепата, която ще търсим, ще излъчи послание за амбиция, че сме способни да се обединим и да направим редовно работещо правителство, че ще работим за авторитета на България в Европа и по света", допълни Габриел.

Радев от своя страна отбеляза, че пред кандидата за премиер ще има доста препятствия по пътя й към съставянето на правителство, но допълни, че след седмица ще я чака с изпълнен мандат.

"Осъзнавате, че Ви очакват доста препятствия по този път, но ще Ви очаквам следващия понеделник със състав на Министерски съвет. Днес и утре виждам, че са решителни дни за Вас", каза Радев на Габриел и й пожела успех.

От ГЕРБ обявиха, че предпочитат експертно правителство с мандат от една година, което да бъде подкрепено от ПП-ДБ, но в същото време работят за кабинет с подкрепата на БСП, ДПС и "Има такъв народ".

Според конституцията Габриел има 7-дневен срок, в който да предложи състав на Министерския съвет. Ако не успее, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група "Продължаваме промяната – Демократична България" кандидат за министър-председател. Още преди ГЕРБ да обявят номинацията си за премиер, от ПП-ДБ представиха цял проектосъстав на кабинет. Тогава те обявиха, че ако се стигне до втория мандат, ще предложат за премиер Николай Денков от ПП. От ПП-ДБ обявиха, че ще издигнат за министър на финансите съпредседателя на ПП Асен Василев, а лидерът на ГЕРБ ту определяше това като грешка, ту обратното.

До срещата им с Мария Габриел в петък, и дори ден след нея, от ПП-ДБ бяха твърди в позицията си, че няма да подкрепят правителство с участие или мандат на ГЕРБ. В събота обаче съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че формациите в обединението му ще обсъдят отново позицията си по отношение на кабинет на Габриел. Засега финално решение няма. По неофициална информация между формациите в ПП-ДБ има напрежение по отношение на това как да подходи коалицията - дали да продължи да настоява за правителство с ярки политически лица, или по-скоро за експертно такова.

mediapool.bg